Sprekers Projectmanagement Parade 2018

Keynote sprekers

Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen. In 2015 en 2016 is Richard van Hooijdonk verkozen tot meest gevraagde trendwatcher en futurist van Nederland. Zijn inspiratiesessies zijn al door ruim 420.000 mensen bijgewoond. Je komt Richard van Hooijdonk regelmatig tegen op radio en televisie. Richard is regelmatig op televisie te zien bij BNN/VARA, AVRO/TROS, RTL Nieuws, RTL Boulevard en te horen op BNR waar hij het programma ‘Mindshift’ presenteerde. Met zijn internationale researchteam van 20 specialisten onderzoekt hij dagelijks vele trends op het gebied van robots, zelfrijdend vervoer, Internet of Things, biotech, nanotech, neurotech, blockchain, 3D en 4D printing en natuurlijk ook augmented en virtual reality. Ook de impact op vele sectoren wordt in kaart gebracht. Wekelijks wordt het onderzoek gepubliceerd in aantrekkelijke artikelen, e-books, whitepapers en vele lezingen.


Harry Starren

Voorzitter Nederlandse creatieve industrie, dean Nederlandse school, directeur Ithaca International

Drs. Harry G. Starren studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht en politicologie/bestuurskunde aan de Universiteit van Amsterdam.
Hij was onder meer werkzaam als wetenschappelijk onderzoeker, als universitair docent, als directeur van een onderzoeks- en adviesbureau, als directeur van het PAO Bedrijfs- en Bestuurswetenschappen te Utrecht en algemeen directeur van de Baak (gelieerd aan VNO-NCW).
Tot voor kort was hij voorzitter van de federatie Nederlandse Creatieve Industrie en decaan van de Nederlandse School. Hij is directeur van Ithaca International, zijn eigen onderneming. Hij is bovendien voorzitter van de RvT van de Vrije Hogeschool, van de RvT van VERA health and education en lid van het bestuur van de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW).
Vanuit zijn eigen onderneming is hij actief als trainer, docent, adviseur en dagvoorzitter, met name op het gebied van het management van professionele organisaties.
Harry Starren is columnist van het Financiële Dagblad, van De Optimist, M&C het vakblad voor de consultancy en het vakblad Communicatie. Starren maakt een maandelijks programma voor het streaming radiostation People–Power en interviewt voor het YouTube kanaal ‘café weltschmerz’.

 

Parallelsprekers


 

Connie Aarsbergen

Lecturer business Ethics, Windesheim Honours College

After having a career in business (marketing and office management) in the 1980s and early 1990s , I have done a master in ethics and philosophy of religion (graduated 1999), and a PhD in ethics and philosophy of religion (promotion in 2006). In 2006 I became lecturer business ethics at Windesheim University of Applied Sciences, School of Business and Law where I could combine my business experience and moral philosphy. In the meantime I also teach business students political sciences, public governance and network management.


 

Robert Bierwolf

Founder of MBBI bv and VP for IEEE TEMS

Ir. Robert Bierwolf has thirty years of experience in providing interim-, program- and project management services to typical large client organizations in various industry and government sectors and is founder of MBBI bv. Currently, Robert is pursuing a PhD around the theme of “Towards Project Management 2030”. Robert is VP for IEEE Technology & Engineering Management Society (TEMS), as well as member of other bodies such as IPMA, INCOSE, KIVI, KNVI.


 

Rob Bombeeck

Directeur HRM, A.Hak

Een HRM directeur met een ruime (internationale) ervaring. Met een groot gevoel voor de behoeften en de overtuigingen van het bedrijf weet hij mensen te inspireren en te verbinden. Hij heeft een Master in Internationaal HRM, Arbeids & Organisatiepsychologie.


 

Fred Bons

Voorzitter IPMA-NL

Fred Bons is voorzitter van IPMA-NL en in zijn beroepsleven Senior Program Manager / Best Value Expert (A+) bij KWD Resultaatmanagement


 

Maike de Bot

Lecturer HRM & Researcher Social Innovations, Windesheim Honours College

After earning a master degree in Industrial and Organizational Psychology at Tilburg University in the Netherlands and having studied at Monash University in Melbourne, Australia, Maike de Bot (MA) filled a variety of positions all related to HR. After being employed for over 10 years with KLM, Royald Dutch Airlines, her last position being Director HR Policies, she transferred to lecturing and research regarding wicked challenges. She currently is employed with Windesheim University of Applied Sciences in Zwolle, the Netherlands.


Joyce de Jong

Programma manager/SAFe Product manager, Rijkswaterstaat

Sinds 14 jaar leidt Joyce grote, complexe programma’s. Na dit jaren in de bankwereld gedaan te hebben, heeft zij doelbewust de overstap naar de overheid gemaakt om haar kennis, ervaring en energie bij te dragen in te zetten voor Nederland en uitdagende overheidsprogramma’s te gaan leiden. De realisatie van het Digitaal Stelsel Omgevingswet, dat het faciliterend fundament vormt voor de nieuwe omgevingswet, is zo’n programma. Joyce is vanaf de start van dit programma betrokken, eerst als kwartiermaker, daarna als programma manager en op dit moment als lead product manager. Joyce geeft naast haar werk als programma manager training en workshops in de methodes MSP en SAFe.


Diane Dros

Managing Partner/ Programmamanager, Intermedius

Zingeving en het verschil kunnen maken, is waar wij energie van krijgen. Scherp krijgen waarmee je dat verschil kan maken zodat je (samen) koers kan zetten is een blijvende uitdaging.


 

Onno Elzinga

Corporate Manager Change Program Office & QHSE, A. Hak

Ziet verbeteren niet als doel, maar als een continu proces, geen revolutie maar evolutie. Mensgericht en respectvol, maar met een sterke drang naar structuur om zo strategie te vertalen naar de praktijk. Specialiteiten zijn QSHE Management, duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en consultancy.


 

Richard Fransen

Principal Consultant, KBenP


Henri Haarmans

Voorzitter IAF, Netherlands Chapter

Henri Haarmans is voorzitter van IAF Nederland chapter (International Association of Facilitators), ervaren facilitator en geeft training op het gebied van faciliteren. Ariane Moussault is een zeer ervaren programmamanager (o.a. bij ASML). Beiden hebben gezien en ervaren hoe waardevol het faciliteren van groepen mensen kan en moet zijn in projecten en programma’s.


 

Jacob Hansen

Principal Customer Advisor, Projectum

Alomst 6 years at Projectum, Prior almost 3.5 years at Lego as PMO.


John Hermarij

Principal Consultant Project Management en Adaptief Leiderschap, Dhirata

Auteur, trainer en visionair die met een scherpe tong mensen weet te raken. Hij is internationaal actief en geeft trainingen en lezingen aan internationale gezelschappen over de hele wereld. In de vierde editie van zijn boek, the Better Practices of Project management, geeft hij in ruim 700 pagina’s een uitvoerige beschrijving van de competentie elementen uit de nieuwe Individual Competence Baseline.


 

Gerrit Koch

Projects Director, Van Aetsveld

Gerrit Koch (1955) Gerrit adviseert projecten en programma’s, ondersteunt organisaties bij de competentie-ontwikkeling van hun projectmanagers en de inrichting van de organisatie en het portfoliomanagement. Daarnaast neemt hij zelf de verantwoordelijkheid voor turn arounds en het management van complexe projecten en programma’s. Hij staat graag in de klei om grote, lelijke opdrachten tot een goed einde te brengen.
Hobby’s? Naast thuis zijn en sport, vooral bijdragen aan de ontwikkeling voor de Internationale vakvereniging van projectmanagers. Hij is bestuurlijk en inhoudelijk betrokken bij nieuwe vakstandaards en doet veel assessments van projectmanagers, projecten en organisaties gericht op verdere professionalisering.


 

Mathijs Mombarg

Projectleider, Bestuurslid Young Crew IPMA-NL, Mc in PM

Als projectleider is Mathijs nauw betrokken / eind/verantwoordelijk bij het project ‘Traverse Dieren’ uit voor Provincie Gelderland. De provinciale weg N348 wordt over een traject van vier kilometer aangepakt. Over een tracé van anderhalve kilometer wordt de weg verlegd en gebundeld met het spoor. Zo op het eerste gezicht een ‘traditioneel’ project met dito aanpak.


 

Ariane Moussault

Voormalig programmamanager Projectmanagement professionalisering ASML

Ariane Moussault is sinds 1992 actief in de projectwereld als zelfstandig project- en programmamanager, coach, trainer en adviseur op het gebied van (de implementatie van) projectmanagement. Zij heeft zowel ervaring bij de overheid als in het bedrijfsleven en is drie jaar docent projectmanagement geweest aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ariane is meer dan drie jaar verantwoordelijk geweest voor de professionalisering van projectmanagement bij ASML. Momenteel schrijft ze voor Noordhoff een boek ( Projectmanagement op Maat ) waarin de verschillende projectmanagement methoden in relatie worden gebracht met de specifieke projectmanagement uitdagingen per sector.


 

Steven Nijhuis

Researcher in education for project management

Working as a project manager and consultant in several different industries since 1989, Steven Nijhuis moved to managing projects in Higher Education in 2005. He is researching ‘learning project management’ since 2012.


Mathijs Rauwenhoff

Senior manager, KWD resultaatmanagement

Als zeer ervaren programmamanager is Mathijs in staat complexe projecten en programma’s tot een goed einde te brengen. Hij richt zich daarbij op alle fases van het project, van ontwerp tot implementatie en het daadwerkelijke gebruik na de verandering. Mathijs heeft ervaring in traditionele ‘waterval’ en in Agile/scrum omgevingen. Hij kent zijn weg in ERP en maatwerk en heeft veel ervaring als projectmanager in de meer recentere omgevingen zoals online en mobiele apps.


 

Liesbeth Rijsdijk

Director External and International Relations of the “Global Project and Change Management” BBA program, Windesheim Honours College

Liesbeth Rijsdijk is Director External and International Relations of the “Global Project and Change Management” BBA program of Windesheim Honours College (WHC) and senior researcher at the research program Social Innovation of Windesheim University of Applied Sciences, the Netherlands. Liesbeth has worked for several UN organisations in the Pacific and Central Asia addressing wicked challenges such as HIV and AIDS prevention and poverty reduction. She holds a PhD in Psychology and Neuropsychology from Maastricht University, the Netherlands. Her current research is focused on “Wicked challenges, leadership competences, governance and success factors of wicked problem programs”.


 

Allan Rocha

Founder of PMOtto.ai and Manager, ProActive A/S

Allan Rocha has more than 15 years dedicated to the Project and Portfolio Management discipline. Living in Denmark for the last 6 years, leads a high-performance team focused on using technology to drive business transformation at ProActive A/S. Founder and partner and of PMOtto.ai, the first Personal Project Management Assistant powered by bots and artificial intelligence, which is disrupting the way we manage our projects. Author of 3 books, main collaborator of several communication channels and recognized international speaker when talking about innovation and adoption of new technologies.

 


 

Ron Schipper

IPMA Community Duurzaamheid in projecten en programma’s, Van Aetsveld

Ron Schipper is principal consultant en project/programma manager bij Van Aetsveld en onafhankelijk onderzoeker naar Duurzaamheid. “Andere Projecten voor een Beter Leven” beschrijft zijn drive, het vinden van mogelijkheden voor duurzaamheid in elk project is zijn dagelijkse bezigheid. Hij is een erkende internationale expert op het gebied van duurzaam projectmanagement met veel publicaties en boeken die dit onderwerp adopteren (waaronder ‘Duurzaam projectmanagement, Van Haren, 2014). Zijn specifieke interesse gaat uit naar Smart Sustainable Cities en de Circulaire Economie. Voor zijn bijdragen heeft hij in 2014 de Sustainability Award van de internationale Green Project Management organisatie ontvangen.


 

Marieke Schutte

Manager corporate communicatie, VUmc


 

Fred Stortelers

IPMA Community Duurzaamheid in projecten en programma’s, FSM Consultants

Beroepsmatig ben ik een generalist met oog voor details. Ik heb een voorliefde voor het realiseren van grote IT/ICT/IOT-projecten met een hoog innovatief gehalte. Mijn fascinatie is hoe mensen uit verschillende culturen en achtergronden de uitdaging met elkaar aangaan om doel te bereiken en idealen waar te maken. Ik beweeg ook altijd in het magische kwadrant van mensen/cultuur technologie, proces en organisatie. Ik focus op duurzame en maatschappelijk verantwoorde eindresultaten.


 

Richard Sweer

Projectmanager, Finidy

Richard Sweer is een IPMA-B gecertificeerde projectmanager met meer dan 25 jaar ervaring in complexe softwareprojecten. Daarnaast is hij ook Scrum Master en SAFe (SA) gecertificeerd. Heeft veel kennis van en ervaring in het realiseren en implementeren van maatwerk software en pakketten bij middelgrote en internationale bedrijven. Beheerst in hoge mate het beheersmatig toepassen en invoeren van innovatieve technologieën, methoden en metrieken.

Voelt zich thuis in complexe (ICT) omgevingen en kan door zijn brede ICT-kennis en ervaring vaak snel en doortastend optreden. Is zeer voorspelbaar ten aanzien van doorlooptijden en kosten van ICT projecten middels het inzetten van softwaremetrieken en het op periodieke basis bepalen van de productiviteit en kwaliteit van de ontwikkelteams. Vervult vaak een ‘integrator’ rol tussen zowel de business, de ICT, alsmede ook verschillende ICT-disciplines in een project.


 

Paul Uppelschoten

Directeur, Huybregts Relou

Paul Uppelschoten is een enthousiaste vernieuwer in de bouwsector. Na een studie technische Bedrijfskunde en MSc. Maintenance & Safety Management eerst 7 jaar actief geweest in de installatiebranche. Hierin actief geweest in nieuwe lange termijn samenwerkingsvormen in contractonderhoud met klanten. In stappen toewerken naar een samenwerking met klanten op hoger niveau en hierbij sturen op prestatiefactoren. Dit was uitdagend en gaf veel vrijheid en ruimte voor innovatie. Ook nu is dit weer zeer actueel!
Bijna 16 jaar geleden de overstap gemaakt naar de bouwsector bij familiebedrijf Huybregts Relou als bouwbedrijf binnen VB Groep in Eindhoven. Een middelgrote speler op het gebied van ontwikkelen en bouwen actief in voornamelijk Brabant en Limburg. Binnen de directie van Huybregts Relou heeft Paul de focus op projectoverstijgend (samen)werken in de bouw met innovatieve en duurzame oplossingen. Dit komt vooral voor bij grootschalige onderhoudsprojecten van woningen en bij het werken met bouwconcepten. De bouwconcepten zijn eigen productfamilies met een gestandaardiseerd proces. De stap van aannemer naar echte producent is hiermee gezet! Lekker samenwerken in een keten van deskundigen waarbij over projecten heen geleerd en verbeterd kan worden. Het maakt bouwen weer veel leuker, ook voor de klant met bovendien meer ruimte voor innovatie en duurzaamheid!


 

Jeanette van den Beuken

Senior Adviseur, Aranea

Jeannette van den Beuken is sinds 3 jaar senior adviseur bij Aranea. Daarvoor heeft zij ruim 25 jaar ervaring opgedaan bij de lokale overheid als adviseur, manager en projectmanager Informatiemanagement. Zij is sinds januari 2017 betrokken bij de Samenwerking A2 gemeenten als programmamanager Digitale Dienstverlening.
Met haar achtergrond als bestuurlijk informatiekundige is zij vooral gefocust op het doorvoeren van veranderingen met behulp van informatievoorziening, met als doel het verbeteren van de dienstverlening en bedrijfsvoering. Zij helpt organisaties om betekenis te geven aan hun gegevens en informatie.
Ik help gemeenten met het verbinden van mensen, processen en informatie


 

Edgar van Eersel

Senior Projectmanager, Parkmobile Group

Edgar is Senior projectmanager, met 15 jaar ervaring in projectmanagement. Zijn focus op ligt internationale, grootschalige ICT-projecten in de transportwereld, uitgeverijen, publieke sector en verzekeringen. Sinds 2,5 jaar is hij werkzaam bij Parkmobile voor het aansturen van internationale strategische projecten.
Eerdere werkgevers: KLM, CGI, Ordina, SVB
Certificeringen: AgilePM, PRINCE2


 

Arie van Loopik

Algemeen directeur, Signum Marketing

Arie van Loopik, is algemeen directeur bij Signum Marketing | Signum Sales. Dit bedrijf houdt zich binnen de vakgebieden marketing en sales bezig met digital transformationprocessen bij zeer uiteenlopende opdrachtgevers, waaronder diverse branche- en beroepsorganisaties zoals IPMA-NL. Arie van Loopik is bedenker van www.projectbanen.nl


 

Jan-Pieter van Schaik

Managing Consultant, AT Osborne

Integraal project- en procesmanagement van de ingenieurs- en advieswerkzaamheden


 

John van Rouwendaal

Voorzitter van stichting Projectmanagement in de Zorg


 

Ron van Vliet

Projectmanager, IPMA Community Agility in Projecten

Ron van Vliet heeft vele projecten vanuit de agile ‘mind-set’ en principes binnen Tele2 begeleid en hiermee ook veel ervaring opgedaan. Mathijs en Ron gaan de dagelijkse ervaringen vanuit de bouwwereld ‘toetsen’ aan de agile mind-set en principes. U wordt als deelnemer uitgedaagd om actief deel te nemen en zodoende vraag en antwoord dichter bij elkaar te brengen.


 

Ivo Visser

Manager Integraal Ontwerp, Zuidasdok

Ivo Visser is een senior projectmanager bij de gemeente Amsterdam.
De afgelopen 10 jaar vertegenwoordigt hij Amsterdam in het management team van het project Zuidasdok. Zuidasdok is een samenwerkingsorganisatie van RWS, Prorail en Amsterdam. Ivo Visser zat in het dialoogteam voor zowel de aanbesteding ingenieursdiensten in 2012/13 als de aanbesteding van de realisatie van Zuidasdok in 2015/17. Momenteel is hij de technisch manager voor de integrale openbaar vervoerterminal Amsterdam Zuid en de totale openbare ruimte binnen Zuidasdok.


 

Meinte Wildschut

Project Manager, Nederlandse Spoorwegen

Meinte Wildschut graduated in biology. He has experience successively as a programmer; as a consultant where organisation meets IT; and as a project manager. As part of a master Project Management he has written a thesis on risk management under chaotic conditions, in which a first step was set in developing an alternative tool for risk management, the Uncertainty web.