Sprekers Projectmanagement Parade 2016

Keynote Spreker

 margrietsitskoorn1_pmp

Prof. Dr. Margriet Sitskoorn

Hoogleraar Klinische Neuropsychologie, Universiteit van Tilburg en veelgevraagd Spreker en Adviseur

Prof. Dr. Margriet Sitskoorn is hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Universiteit van Tilburg. Haar onderzoek richt zich op de relatie tussen hersenen en gedrag en spitst zich toe op hoe gedrag en omgeving, invloed op de hersenen uitoefenen en hoe men op deze manier de emoties, vaardigheden en het gedrag van gezonde mensen en patiënten kan beïnvloeden. Zij is directeur van het topperformance lab binnen het department of Cognitive Neuropsychology. Binnen dit lab wordt onderzoek gedaan naar hoe je de prestatie van (top)sporters en (top)managers kunt verbeteren. Op basis van dit onderzoek worden er nieuwe trainingsmethodieken ontwikkeld voor de topsportwereld en het bedrijfsleven. Zij is tevens lid van de raad van kennis van de topsport community.  Zij is een veelgevraagd spreekster en adviseur. Naast haar wetenschappelijke werk schrijft zij columns voor verschillende bladen, is zij een graag geziene gast bij tv programma’s (o.a. IQ quiz http://www.npo.nl/de-nationale-iq-test-2014/29-01-2014/BNN_101342415, Eva Jinek, http://tvblik.nl/wnl-op-zondag/20-januari-2013, Pauw en Witteman, http://pauwenwitteman.vara.nl/media/1154). Ook verschenen van haar hand de bestsellers; “Het maakbare brein”, “ Passies van het brein en “Ik wil iets van jou, jij wilt iets van mij”. Recent verscheen van haar IK2, Ontwikkel de beste versie van jezelf.


 jan_rotmans_pmp

Jan Rotmans

Hoogleraar Transitiekunde en Internationale Autoriteit op het gebied van Transities & Duurzaamheid

Jan Rotmans is een internationaal gereputeerd duurzaamheids- en transitiewetenschapper die al meer dan 25 jaar bezig is met duurzaamheid en met transities. Onderzoekt niet alleen het WAT (duurzaamheid), maar ook het HOE (transities), dus de weg naar een duurzame samenleving. Zijn verhaal zet mensen in beweging. Hij inspireert bedrijven om tijdens deze overgangsperiode van snelle veranderingen de juiste keuzes te maken en dit te vertalen in een bedrijfsstrategie.
Hij is een pionier en visionair op zijn vakgebied, heeft internationale reputatie. Jan Rotmans was ooit de jongste hoogleraar in Nederland en de eerste in Nederland die op klimaatverandering promoveerde. Hij heeft 2 jaar gewerkt bij de Verenigde Naties in New York, aan de evaluatie van het mondiale duurzaamheidsbeleid. Heeft daarna twee interdisciplinaire onderzoeksinstituten opgericht, ICIS in Maastricht en DRIFT in Rotterdam. Hij heeft het vakgebied transitiekunde op de kaart gezet in Nederland en in Europa, was directeur van het nationale transitieonderzoeksnetwerk KSI.
Jan Rotmans is ook heel praktisch ingesteld en heeft een schat aan ervaring met duurzame praktijkprojecten in binnen- en buitenland. Hij heeft in 2008 de Urgenda opgericht, een actie-organisatie om Nederland nog sneller duurzaam te maken. Heeft een toekomstvisie ontwikkeld, Nederland duurzaam in 2040 en werkt aan icoonprojecten om die visie te realiseren. Hoofdaandachtsgebieden daarin zijn duurzame energie, duurzame gebiedsontwikkeling en duurzame gebouwde omgeving. Jan Rotmans staat heel hoog genoteerd in de duurzame top 100 en heeft een eigen bedrijf(je) op het gebied van duurzaamheid, Rotradamus. In 2014 is zijn 25ste boek verschenen “Verandering van tijdperk; Nederland Kantelt” met de bijbehorende Stichting Nederland Kantelt, waarmee hij bottom up in de diverse bestaande “kolommen” een transitiedoorbraak wil laten ontstaan.

Parallelsprekers

 peter_aarden_spreker_projectmanagementparade

Peter Aarden

Interessegroep Plan-B

Peter Aarden is zijn carrière in 1984 gestart bij een semi overheidsinstelling, werkte bij advies en softwarehouses en heeft zijn sporen verdiend als programma en projectmanager binnen de zakelijke dienstverlening. Hij is initiatiefnemer van Plan-B. Plan-B is een maatschap van IPMA-B gecertificeerde projectmanagers met als doel het vak van projectmanagement binnen Nederland te verdiepen en verstevigen. Daartoe worden intervisie-avonden georganiseerd waarbij senior projectmanagers elkaar, aan de hand van cases, feedback geven. Het leidde tot een netwerk van IPMA B projectmanagers. Een netwerk dat vanuit de BP4BW gedachte desgevraagd ook onafhankelijke collegiale adviezen geeft aan het bedrijfsleven!


 joep_appelman_spreker_ckc_seminars

Joep Appelman

MSc student ICT in Business, Centre for Innovation The Hague, Leiden University

Joep Appelman is 24 jaar en Master student ICT in Business aan de Universiteit Leiden. Hiervoor heeft hij zijn Bachelor Informatiekunde gehaald aan de Universiteit Utrecht. Hier heeft hij zich vooral gefocust op de business en minder technische kanten van deze studie. In zijn laatste jaar is hij bezig geweest met een thesis over het onderwerp “IT Management in the public sector”. Deze thesis heeft hij samen geschreven met Christoph Johann Stettina van het Centre for Innovation.


marc_beets_pmp

Marc Beets

Consultant en Trainer/Coach, Balance

Marc Beets (1966) heeft een Universitaire Bedrijfskunde achtergrond, met als specialisatie Verandermanagement en werkt bij Balance als interim (project)manager, coach en adviseur. Zijn kracht ligt in het verbinden van mensen en partijen. Zijn passie ligt in het stimuleren faciliteren van individueel en gezamenlijk leren, nieuwe verbindingen leggen en intensief samenwerken aan zaken die er toe doen. Marc vergroot bewustwording, werkt met afgestemde werkvormen en zorgt voor draagvlak en focus, bij de opdrachtgever en in het eigen team. Met een blik van buitenaf, waarmee hij mensen uitdaagt om vanuit de klant en stakeholders te denken.


 arjan_van_bommel_spreker_projectmanagementparade

Arjan van Bommel

Interessegroep Professionele Integriteit

Arjan van Bommel is organisatiepsycholoog heeft 20 jaar ervaring binnen projecten, programma’s en projectmatig werkende organisaties. Hij heeft een eigen opleidings- en adviesbureau en doceert in het Hoger Onderwijs. Door het werken met vele projectmanagers, programmamanagers, lijnmanagers, trainers en consultants beschikt hij over een brede praktijkkennis en is bekend met de valkuilen en knelpunten waar professionals steeds weer mee te maken krijgen.


 clemens_bon_spreker_ckc_seminars

Clemens Bon

Interessegroep Plan-B

Clemens Bon was een van de eerste IPMA-B gecertificeerde projectmanagers. Hij is assessor en bestuurslid van IPMA-NL voor de certificering. Clemens is een partner van Plan-B. Plan-B is de netwerk organisatie binnen Nederland die IPMA B gecertificeerden verbindt. Bedrijven kunnen een beroep doen op de expertise van dit netwerk. Vanuit het netwerk wordt collegiaal en onafhankelijk een second opinion op het door bedrijven aangedragen issue of projectmanagement vraagstuk gegeven. Hiermee draagt dit netwerk bij aan de IPMA doelstelling: bp4bw (betere projecten voor een betere wereld). Clemens begeleidt daarnaast organisaties in het groeien naar volwassenheid op project- en programmagebied. Als Certified Management Consultant en Registered Consultant/Lead Trainer voor vele Best Practices koppelt hij de theorie effectief aan de praktijk. Zijn conclusies en aanbevelingen zijn scherp, onderbouwd en bedoeld om uw programma’s en projecten beter te laten verlopen.


willemien_brands_pmp

Willemien Brand

Eigenaar, Buro Brand Visuele Communicatie

Willemien Brand is Red Dot Award Winner en Cum Laude afgestudeerd aan The Design Academy in Eindhoven. Begin jaren ‘90 startte ze haar loopbaan als industrieel ontwerper bij ATAG. In 1999 is Willemien met Buro BRAND gestart van waaruit zij met een team van art directors en grafisch vormgevers de zakelijke markt bedient met grafisch werk, visualisaties en communicatie workshops. Buro BRAND leert o.a. projectmanagers in de zakelijke omgeving beeld te gebruiken en zo hun communicatie effectiever te maken.


 hans_cremer_pmp

Hans Cremer

Programmamanager en Partner, Brooke Institute

Hans Cremer is IPMA-A gecertificeerd programmamanager, is mede-auteur van Program Canvas en is partner bij Brooke Institute dat zich mondiaal richt op innovatieve oplossingen voor complexe vraagstukken.


 anita_van_dekken_spreker_projectmanagementparade

Anita van Dekken

Managing Director Cerios Projectvoering en Cerios Kwaliteit, Cerios

Anita van Dekken is sinds 1986 werkzaam in de ICT-branche in verschillende rollen. Begonnen als projectleider, later veelal in leidinggevende functies. Momenteel is zij directeur Projectvoering bij Cerios en in die hoedanigheid houdt zij zich bezig met de invloed van projectmanagers en PMO’ers op het succes van projecten met een IT-component. Haar overtuiging is dat de juiste instelling van betrokken vakspecialisten het verschil kan maken. En dat deze juiste instelling sterk wordt bepaald door soft skills. Uiteraard in combinatie met noodzakelijke kennis en ervaring.


 peter_van_den_dries_pmp

Peter van den Dries

Oprichter / Eigenaar, Casumar Business Education Games™

Hij houdt zich 25 jaar bezig met project- en verandermanagement, bedrijfs- en bestuurskunde en toezicht, zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid. Zijn bedrijf in Serious Gaming is ontstaan uit interesse in moderne onderwijsmethoden om het leren sneller, slimmer, beter en leuker te maken.


 rhonda_eikelboom_spreker_projectmanagementparade

Rhonda Eikelboom

Hoofd Landenprogramma voor Irak en Somalië bij Medair

Zij heeft jarenlange ervaring in de ontwikkeling en implementatie van noodhulp projecten in landen als Soedan, Somalië, Filippijnen en het Midden Oosten als projectleider en landendirecteur. Zij heeft een MBA gehaald aan de Open University te Londen.


 luuk_engbers_spreker_ckc_seminars

Luuk Engbers

Business Developer, TNO

Luuk Engbers heeft een achtergrond in bewegingswetenschappen, na een aantal jaar als projectmanager te hebben gewerkt werkt hij nu als business developer bij TNO op het thema gezond leven. Zijn specifieke aandacht gebieden hierbinnen zijn innovaties  ten behoeve ten bevorderen van de inzetbaarheid van werknemers door het faciliteren van vakmanschap, vitaliteit en veiligheid.


petra_entius_pmp

Petra Entius

Projectmanager, KWD Resultaatmanagement

Na haar studie is Petra Entius begin jaren ’90 haar loopbaan gestart als projectmanager. Zij heeft ervaring in diverse branches zoals verzekerings- en bankwezen, grafische industrie, logistiek en uitgeverij. Projecten/Programma’s onder haar aansturing varieerden van SAAS implementaties (o.a. CRM, International Management Development Database), software changes , buy outs van banksystemen en –merken, proceschanges en veranderprogramma’s (strategie gedreven). Haar drijfveren zijn leren, innoveren en –samen- resultaten behalen.


 peter_faling_pmp

Peter Faling

Technisch Projectmanager, ONVZ Zorgverzekeraar

Peter Faling (1969) is een IPMA-C gecertificeerde projectmanager. Hij heeft naast IT infrastructuur-, ontwikkeling- en implementatietrajecten ook veranderingen in organisaties geleid. Hij heeft 14 jaar projectmanagement ervaring  (11 jaar als projectmanager en 3 jaar als testmanager) waardoor hij in ruime mate kennis heeft opgedaan van functioneel ontwerp, ontwikkeling en beheer van diverse cliënt/server toepassingen en de onderliggende infrastructuur. Hij heeft een groot aantal projecten geleid bij toonaangevende brancheorganisaties zoals o.a. ONVZ Zorgverzekeraar, Achmea IT, Mercedes Benz Nederland en NCCW.


 jan_gastkemper_spreker_projectmanagementparade

Jan Gastkemper

Senior Project Manager en Manager Business Analysts, ING

Jan Gastkemper (1960) heeft een bedrijfskundige achtergrond en heeft 25 jaar ervaring in projectmanagement. Naast programma- en projectmanagement , heeft hij ook leiding gegeven aan projectmanagers. Gedurende een aantal jaren was hij verantwoordelijk voor de professionalisering van projectmanagers binnen ING. De laatste jaren heeft hij veel ervaring opgedaan met projectmanagement in een Agile-omgeving. Verbinden, loslaten en mensen vertrouwen geven ziet hij als de nieuwe uitdagingen van het leidinggeven aan de professional van de 21e-eeuw. Binnen de IPMA is Jan actief in de Interessegroep “Duurzaam Projectmanagement”.


wim_de_gier_spreker_projectmanagementparade

Wim de Gier

Senior Global Program Manager, LeasePlan Corporation N.V.

Wim de Gier werkt sinds 2004 als Senior Global Project- en Programmamanager bij LeasePlan Corporation. Hij is verantwoordelijk voor projecten en programma’s in 33 landen. Daarnaast levert Wim een belangrijke bijdrage aan het verder professionaliseren van zijn vakgebied; sinds 2007 is hij onder andere (internationaal) IPMA-assessor. Zijn passie voor het vakgebied draagt hij graag uit. Hij geeft onder andere IPMA-trainingen in binnen en buitenland, is gastdocent aan de Hogeschool van Utrecht/Project Management MBA en is hij verbonden aan ISES Projectmanagementtrainingen. Wim rondde opleidingen af in bedrijfseconomie, informatica en hoger management. Privé zijn skydiven en hanggliden twee grote passies. Zie ook: www.wimdegier.com


 cora_gijswijt_spreker_ckc_seminars

Cora Gijswijt

Interessegroep Plan-B

Drs. Cora Gijswijt is een bedrijfskundige, afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij is een ervaren programmamanager op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast is zij coach en trainer. Cora is de vaste begeleidster van de interessegroep Plan-B en leidt ook de speed-intervisie op de IPMA parade. Cora werkt vanuit haar eigen organisatie Anchoram, en is partner bij I&I Coorperation.


heleen_groenevelt2_spreker_projectmanagementparade

Heleen Groenevelt

Onderzoekers Lectoraat Sociale Innovatie, Hogeschool Windesheim

Heleen Groenevelt is actief als docent en studentbegeleider bij de HBO HRM bij Hogeschool Windesheim en is daarnaast als docent-onderzoeker werkzaam bij het lectoraat Sociale Innovatie van deze hogeschool. Voordat ze tien jaar geleden als docent ging werken was Heleen werkzaam bij KPN en de provincie Overijssel als loopbaanadviseur en HR-adviseur. Zij was daar betrokken bij diverse projecten waaronder het opzetten van mobiliteitscentra. Ook in het onderwijs maakt zij deel uit van projecten, zoals een project voor ontwikkelen van een nieuw deeltijdconcept. Heleen heeft als achtergrond de hbo Personeel en Arbeid en haalde in 2012 de master Human Resource Management met een onderzoek naar docentkwaliteiten in de veranderende onderwijsorganisatie.


 henri_haarmans_spreker_ckc_seminars

Henri Haarmans

Interessegroep Faciliteren in Projecten en Programma’s

Na ruim 30 jaar ervaring in diverse rollen binnen IT-projecten – van ontwerper t/m projectleider – heeft hij zich gespecialiseerd in het integraal begeleiden van groepen. Hij doet dit door het faciliteren van brainstorms, workshops binnen projectomgevingen vanuit zijn bedrijf 2 Facilitate 4 Best Results. Begin 2016 heeft hij samen met Marc van Seters het bedrijf de Facilitation Academy opgericht. Vanuit deze Academy leert hij anderen om brainstorms, workshops ed. te faciliteren om zo een optimaal resultaat met de groep te behalen.


 jessica_van_der_heijden_spreker_ckc_seminars

Jessica van der Heijden

Interessegroep Professie & Hoger Onderwijs

Na een aanvankelijke carrière in het medisch onderzoek, waarin zij een proefschrift geschreven heeft, was Jessica van der Heijden bijna 10 jaar werkzaam bij Oracle, in de implementatie van IT systemen. Haar rol was altijd op het snijvlak van business en IT, als analist of teamleider, en vaak als projectmanager. Na nog enkele jaren als project- en IT-manager bij Pearle Benelux B.V. gewerkt te hebben, maakte zij de overstap naar het onderwijs. Ze is gepassioneerd in het begeleiden van jonge mensen in zowel hun persoonlijke als professionele ontwikkeling. In haar vrije tijd is Jessica beeldend kunstenaar en tennist ze graag.


dirk_holscher_pmp

Dirk Hölscher

Dirk Hölscher, Programma Manager, Hölscher Projects

Na 15 jaar in verschillende management functies gewerkt te hebben bij het toenmalige Stork Worksphere, is Dirk Hölscher inmiddels 10 jaar werkzaam als freelance Interim Manager. Ondanks de diversiteit aan activiteiten zijn Proces Design en Project Management steeds terugkerende onderwerpen. Bij projecten onder mijn leiding, ligt de focus op het analyseren van relevante projectfactoren waardoor effectieve en efficiënte plannen ontworpen kunnen worden. Lean Project Delivery is daarbij een belangrijke inspiratiebron. Door persoonlijke drijfveren te koppelen aan benodigde teamrollen, wordt continu gebouwd aan High Performance Teams. Momenteel actief als Programma Manager voor een Amerikaans Farmaceutisch bedrijf. De projecten betreffen het opwaarderen van Brandmeldsystemen op een van haar productie sites in Nederland.


 sven_huyink_spreker_ckc_seminars

Sven Huynink

Kwaliteitsmanager, IPMA Certificering

Sven Huynink is zelfstandig projectmanager, coach, trainer en adviseur voor competentieontwikkeling in projectmanagement. Hij was als mede-auteur vanaf 2011 bij de ontwikkeling van ICB4 betrokken. Hij is daarnaast sinds 2003 IPMA-assessor en momenteel kwaliteitsmanager van IPMA Certificering.


 tjaling_klaucke_spreker_projectmanagementparade

Tjalling Klaucke

Founder en Partner, PMO Institute

Tjalling Klaucke is sinds 1983 werkzaam in de automatisering. Gestart als engineer maar al snel de overstap gemaakt naar operationeel leidinggevende functies zowel nationaal en internationaal. In 2008 heeft Tjalling Klaucke met partners het PMO Institute opgericht, dat zich volledig specialiseert in portfolio management, programma – en project management. In zijn dagelijkse werk houdt Tjalling zich bezig met de opzet, inrichting, uitvoering en verbetering van de ondersteunende processen. Volgens hem valt en staat een goede projectuitvoering met een goed ingericht PMO en Portfoliomanagement. Tjalling is thuis in grote veranderingstrajecten in complexe organisaties.


 gerrit_koch_pmp

Gerrit Koch

Projects Director, Van Aetsveld

Gerrit Koch (1955) combineert MO-B wiskunde met psychologie, informatica en bedrijfskunde. Hij werkt vanaf 1990 in het bedrijfsleven. Eerst bij Multihouse en vanaf 1997 was hij aanjager voor het projectmanagement van PinkRoccade en direct verantwoordelijk voor Management Services, de zware managers. Na vijf jaar principal bij Berenschot koos hij in 2010 voor Van Aetsveld, een organisatie met passie voor mensen in projecten en verandering. Gerrit ontwikkelt projectmanagers en hun organisatie. Daarnaast neemt hij graag zelf de verantwoordelijkheid voor ‘turn-arounds’ van moeilijke, lelijke projecten. Gerrit is sinds 2003 de eerste IPMA-A gecertificeerde projectmanager in Nederland. Naast zijn dagelijkse bezigheden, werkt hij in Nederland en internationaal aan de ontwikkeling van het vak als editor, trainer, schrijver en assessor van projectmanagers en hun organisaties. Zijn lijfspreuk? Balans tussen hoofd, hart en buik.


 piet_kunst_spreker_projectmanagementparade

Piet Kunst

Projectmanager, Royal HaskoningDHV

Piet Kunst is civiel ingenieur en werkt 30 jaar in infrastructuur projecten. Hij werkt sinds 1998 bij Royal HaskoningDHV, de laatste 10 jaar als projectmanager. Hij is Leading Professional op het gebied van Project – en Contractmanagement. Hij heeft speciale interesse voor risicomanagement, bijzondere contractvormen en methoden voor effectieve kennisuitwisseling. Hij heeft in 2012 zijn IPMA-B behaald en is sinds 2014 assessor.


 eva_van_der_laan_pmp

Eva van der Laan

Trainee, NS IT

Eva van der Laan is sinds kort IT trainee bij de NS. Na haar studie Geomatics aan de TU Delft heeft Eva zich bij de start-up Signbase verder gespecialiseerd in wayfinding en UX design. Bij de NS werkt ze aan projecten op het gebied van loopstromen en big data.


bert_luppens_pmp

Bert Luppens

Senior Project and Program Manager, IBM

Bert Luppens is werkzaam bij IBM als project en programma manager met een voorliefde voor ´troubled project recovery´ en programma´s in politiek complexe omgevingen.  Bert is bijzonder geïnteresseerd in de invloed van de “menselijke factor” op project succes, hij deed tijdens zijn Warwick MBA dissertatie onderzoek naar persoonlijkheidstesten binnen project omgevingen.  Bert vertegenwoordigt IBM in de PMI “big10 – executive circle” en is lid van DNRG.


 camiel_meijneken_pmp

Camiel Meijneken

Projectmanager, ProRail Projecten

Camiel Meijneken is al ruim 5 jaar projectmanager bij ProRail Projecten. In de 15 jaar dat hij bij de projectenafdeling van ProRail werkt, is hij ook Rail Systems Engineer en planontwikkelaar geweest. Diverse soorten projecten van stationsprojecten en –programma’s tot integrale bovenbouwcontracten staan op zijn cv. Op dit moment werkt hij aan projecten bestaande uit civieltechnische spoorkruisingen, veelal met een lastige omgevingscomponent. Ook werkt hij als programma- en projectmanager aan de projecten uit het Meerjarenprogramma Ontsnippering MJPO. Daarnaast is hij Value Engineer (CVS) en leidt daartoe VE-sessies en trainingsdagen.


 maike_van_meulen_pmp

Maike van Meulen

Managing Director en Creatieve Veranderaar, Creatie Academy

Drs. Maike van Meulen is Bedrijfskundige en Managing Director van de Creatie Academy. Mensen en organisaties helpt zij bij creatief leren innoveren door middel van training en consulting. Daarnaast is zij Associate Partner, director Project Management & Change Management bij de Passionned Group: https://www.passionned.nl/consultants/maike-van-meulen/. In 2015 heeft zij onderzoek verricht aan de Radboud Universiteit op gebied van ‘project success in changing environments’. Maike is ervan overtuigd dat creatief denken en doen een noodzaak is voor projectsucces; ‘laat je projectplan, regels en procedures eens los voor het beter om kunnen gaan met de dynamiek en verandering in jouw team en organisatie.’ Als Creatieve Veranderaar heeft Maike 15 jaar ervaring met project- en verandermanagement in de functie van projectmanager, programmamanager, consultant, trainer, coach en facilitator.


 arrianne_moussault_pmp

Ariane Moussault

Director Project Management Office M&M, ASML

Ariane Moussault is sinds 1992 actief in de projectenwereld als projectmanager, coach, trainer en adviseur op het gebied van (implementatie van) projectmanagement. Zij heeft ervaring zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven, zowel met infrastructurele projecten, als met ICT projecten en fusies/splitsingen. In 2011 publiceerde zij ,met IPMA en twee collega-auteurs, het boek “Wegwijzer voor Methoden bij Projectmanagement”, dat 10 verschillende projectmanagement methoden met elkaar vergelijkt. Sinds april 2014 is Moussault verantwoordelijk voor het professionaliseren van projectmanagement binnen ASML. Hiervoor heeft ze een programma opgericht dat aandacht besteed aan verschillende invalshoeken die invloed hebben op de succesvolle realisatie van projecten: competentie ontwikkeling, gedrag, organisatie, processen en tools.


 edward_neuteboom_pmp

Edward Neuteboom

Projectmanager, NS IT

Edward Neuteboom is een projectmanager pur sang, die zich in deze rol als een vis in het water voelt. Het resultaat gerichte en afwisselende werk als projectmanager vindt hij de leukste baan, die er bestaat. Met meer dan twintig jaar NS-ervaring, waarvan zo’n 15 jaar als projectmanager, is Edward in staat om in de soms ingewikkelde NS-wereld de juiste weg te vinden en zijn projecten tot een goed resultaat te brengen. Als teamspeler geeft Edward de projectleden ruimte initiatief te nemen, zich te ontwikkelen en persoonlijk bij te dragen aan het projectresultaat. Door zijn omgeving wordt Edward gezien als betrouwbaar, eerlijk en rots in de branding.


 steven_nijhuis_pmp

Steven Nijhuis

Onderzoeker en Projectleider, Hogeschool Utrecht

Projectleider sinds 1989, werkzaam geweest in de staal industrie, in de bouw en in de laatste elf jaar in het onderwijs. Heeft acht jaar als hoofd van een PMO gewerkt en is nu al meer dan vijf jaar onderzoek aan het doen naar het ‘leren van het vak projectmanagement’.


wim_van_der_poel

Wim van der Poel

Projectmanager, TNO

Sinds november 2005 is Wim van der Poel werkzaam bij TNO in de rol van Projectleider en geeft hij leiding aan grootschalige en complexe projecten binnen diverse sectoren. De combinatie innovatie en maatschappelijke relevantie binnen een samenwerkingverband zijn daarbij steeds de rode draad. Enkele aansprekende projecten daarbij zijn SolaRoad: het eerste fietspad ter wereld dat zonlicht op het wegdek omzet in elektriciteit (http://www.solaroad.nl/), STOOP-IJknet waarbij een monitoringsysteem wordt ontwikkeld voor de gas- en de drinkwatersector (http://www.ijknet.nl/) en CBICT waarin een model is ontwikkeld om internetdiensten via satelliet op een duurzame wijze in ontwikkelingslanden te implementeren (https://artes.esa.int/projects/cbict


jan_postema_pmp

Jan Postema

Projectmanagement Consultant, KPN Consulting

Jan Postema vervult als project- en interim manager opdrachten bij diverse bedrijven. Voor IPMA is hij betrokken geweest bij het organiseren van het jaarcongres en hij is bestuurslid van de DNRG. Naast zijn reguliere werkzaamheden doet hij onderzoek naar projectmanagement. Hij publiceert regelmatig in Projectie.


 peter_postema_pmp

Peter Postema

Directeur, Global Project Performance en President, PRINCE2 for Africa Foundation

Peter Postema is als econoom afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit en heeft zich de afgelopen 20 jaar gespecialiseerd in verandermanagement, project-, programma- en portfoliomanagement. Hij is geaccrediteerd trainer voor onder meer MOP, P3O, MSP, PRINCE2, Stakeholder Engagement en M_o_R. Verder is hij Registered P3M3 consultant en voert hij met zijn team geaccrediteerde assessments van de managementvolwassenheid van organisaties uit. Met zijn team voerde hij in 2015 het 14de Verified P3M3 Assessment uit in de wereld dat resulteerde in de formele accreditatie van de projectorganisatie van het Erasmus MC (portfolio van 1,7 miljard euro). Samen met een team van 15 geaccrediteerde trainer consultants ondersteunt en begeleidt hij de professionalisering van project-, programma- en portfoliomanagement bij ministeries en andere overheden, en uiteenlopende branches in de private sector.


 LiesbethRijsdijk_pmp

Liesbeth Rijsdijk

Onderzoeker Lectoraat Sociale Innovatie, Hogeschool Windesheim

Liesbeth Rijsdijk is Hogeschoolhoofddocent bij de internationale opleiding Global Project and Change Management van Windesheim Honours College en is als onderzoeker verbonden aan het Lectoraat Sociale Innovatie van Hogeschool Windesheim in Zwolle. Liesbeth heeft enkele jaren voor verschillende VN organisaties in de Pacific en Centraal Azië gewerkt aan complexe (wicked problem) programma’s en projecten op het gebied van onder andere drugspreventie en HIV en AIDS preventie. In 2013 promoveerde zij aan de Universiteit Maastricht in de Psychologie en Neuropsychologie met een onderzoek naar seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van jongeren in Oeganda. Momenteel doet zij, samen met collega Heleen Groenevelt, onderzoek naar “Leiderschap, competenties, governance en succesfactoren van wicked problem programma’s en projecten.”.


 joop_schefferlie_spreker_ckc_seminars

Joop Schefferlie

Directeur van IPMA Certificering B.V.

Joop Schefferlie is directeur van IPMA Certificering B.V. Hij heeft meer dan 15 jaar ervaring in het bouwen en veranderen van complexe organisaties tot ruim 800 medewerkers op basis van een heldere visie en doelstelling. Zijn passie is het ontplooien verbeteren van projectmanagement. Joop is een daadkrachtig en resultaatgerichte ondernemer met een focus op de toekomst en mogelijke verbeteringen. Realiseert complexe veranderingen, herkent kansen en is in staat anderen zodanig aan te sturen dat er een vertaalslag wordt gemaakt van visie naar realiteit. Sterk in het starten van projecten waarbij het beoogde doel van de verandering, de expertise en vakontwikkeling centraal staan. Communiceert eerlijk en to-the-point, is onafhankelijk en heeft overwicht. Hij is in zijn element wanneer er structuren of procedures moeten worden aangebracht of kritische kanttekeningen moeten worden geplaatst.


 marc_van_seters_spreker_ckc_seminars

Marc van Seters

Interessegroep Faciliteren in Projecten en Programma’s

Marc van Seters is mede-oprichter van de Facilitation Academy. Hij is gespecialiseerd in het faciliteren van workshops, teambijeenkomsten, project start-ups, brainstormsessies en het begeleiden van team ontwikkeltrajecten. Marc is ook trainer op het gebied van creativiteit, persoonlijke- en teamontwikkeling en Projectmatig Creëren. Hij studeerde film- en theaterwetenschappen in Utrecht en heeft daarna enkele jaren als redacteur gewerkt voor de VARA en bij diverse Nederlandse filmfestivals. Sinds 2000 richt hij zich als zelfstandig adviseur volledig op het begeleiden en trainen van teams in combinatie met het maken van videoportretten ter ondersteuning van zijn werk als facilitator.


jan_schilt_pmp

Jan Schilt

Co-owner en Business Sim Designer, GamingWorks

Jan Schilt heeft een achtergrond als wis- en natuurkunde leraar, 15 jaar ICT ervaring in leidende rollen, ITSM en PM trainer en de laatste 12 jaar ontwikkelaar en facilitator van Business Simulaties. Hij heeft meer dan 300 simulaties op het gebied van PM en ITSM verzorgd over de gehele wereld. En heeft vele organisaties van binnen leren kennen en een helder beeld gekregen van de vraagstukken en de oplossingen waar management mee worstelt. Deze kennis gebruikt GamingWorks weer om nieuwe simulaties te ontwikkelen en trainers te trainen.


ron_schipper_pmp

Ron Schipper

Principal Consultant, Van Aetsveld

Ron Schipper Msc (1971) is een ervaren project- en programma manager, principal consultant bij Van Aeteveld en onafhankelijk onderzoeker. “Andere Projecten voor een Beter Leven” beschrijft zijn drive, het vinden van mogelijkheden voor duurzaamheid in elk project is zijn dagelijkse bezigheid. Hij is een erkende internationale expert op het gebied van duurzaam projectmanagement met veel publicaties, enkele boeken en consultancy opdrachten voor bedrijven die dit onderwerp adopteren. Voor zijn bijdragen heeft hij in 2014 de Sustainability Award van de internationale Green Project Management organisatie ontvangen. Ron is ook extern gecommitteerde bij de opleidingen Master of Informatics and Master of Project Management van de Hogeschool Utrecht.


cok_van_schooten_pmp

Cok van Schooten

Senior Project Manager, Royal HaskoningDHV

Als senior project manager heeft Cok van Schooten in Nederland en het buitenland infrastructuur- en milieuprojecten uitgevoerd. Op het raakvlak tussen techniek, bestuur, politiek en stakeholders organiseer ik mijn werk voor de klant op een pragmatische en oplossingsgerichte manier. Ik werk het liefst met betrokken klanten met wie ik samen het proces in stappen doorloop, in combinatie met de professionele creativiteit van mijn teamleden. Door mijn ervaring in projecten voor o.a. Rijkswaterstaat, de Europese Unie, Provincies en  internationaal bedrijfsleven ben ik in staat om mij te focussen op de kritische succesfactoren en de belangen van de klant naar voren te brengen. Ik ben 5 jaar Programma Manager van een EU-investeringsprogramma in Servië geweest. Vanaf 2011 was ik project manager in Nederland voor Rijkswaterstaat en in Saoedi Arabië. Sinds 2015 werk ik aan de vervanging van het brandmeldsysteem op een farmaceutisch complex in Nederland. Ik ben IPMA-B gecertificeerd (2013).


 gilbert_silvius_pmp

Gilbert Silvius

Principal Consultant, Van Aetsveld

Gilbert Silvius (1963) is lector project- en programmamanagement aan LOI Hogeschool en principal consultant bij Van Aetsveld. Met meer dan 20 jaar ervaring adviseert hij organisaties op het gebied van hun bedrijfsprocessen en verandervermogen en als lector verbindt hij praktijk en theorie in onderzoek en onderwijs. Gilbert is initiatiefnemer en inhoudelijk leider van de eerste Master of Sciences in Project Management studie in Nederland en doceert aan verschillende universiteiten in o.a. Engeland, Oostenrijk, Zweden, Duitsland, Vietnam en Zuid Afrika. Gilbert is frequent spreker op seminars en congressen en publiceert regelmatig over projectmanagement, informatiemanagement en de innovatieve kracht van ICT. Hij is voor zijn werk op het snijvlak van duurzaamheid en projectmanagement onderscheiden met de Sustainability Award van de internationale Green Project Management organisatie.


bernard_sluis_pmp

Bernard Sluis

Organisatieadviseur, Plan B Advies

Bernard Sluis is ruim 15 jaar actief als zelfstandig organisatieadviseur in diverse verandervraagstukken in binnen- en buitenland. In 2008 richtte hij Plan B Advies op, samen met Ronald Warmerdam. Binnen Plan B helpt Bernard projectmanagers, -thema’s en –organisaties de vraagstukken te doorgronden en adviseert hij bij de opzet en opstart van het project. Bij vastgelopen projecten daagt hij de betrokken partijen uit op zoek te gaan naar achterliggende redenen en patronen van succes en falen. Dat leidt vaak tot een alternatieve aanpak: Plan B. Bernard is expert is High Reliability Projectmanagement en in samenwerken met de BR Groep doet hij onderzoek naar de effecten van ‘ongeschreven regels’ en High Reliability  op organisaties. Bernard wisselt zijn werk als verandermanager af met het begeleiden van cultuurverandering en MD Programma’s. Hierbij richt hij zich op de sectoren: procesindustrie, energie, telecom, bouw- en installatietechniek en handelsondernemingen.


christoph_stettina_pmp

Christoph Stettina

Research & Innovation, Centre for Innovation The Hague, Leiden University

Christoph currently works as a consultant and researcher at the Centre for Innovation @ Leiden University. Within the initiative Agile for Excellence he helps organizations to excel in research and innovation through agile team based project management methods. With education in computer engineering and project management Christoph has a wide range of experience in management of research and innovation projects with a passion for challenges and technology.


 peter_storm_pmp

Peter Storm

Senior Consultant, AMI Consultancy

Peter Storm studeerde Bedrijfseconomie (Rijksuniversiteit Groningen) en Organisatiepsychologie (Kellogg graduate school of management). In 1976 promoveerde hij op een onderzoek over management van professionals. Sinds die tijd is hij werkzaam als onderzoeker en adviseur op het gebied van organisatie en samenwerking in projecten, programma’s en portfolio’s. Daarnaast was hij gedurende 25 jaar verbonden aan de Open universiteit als hoogleraar Bedrijfs- en Bestuurswetenschappen. In zijn advies praktijk werkte hij voor overheid en bedrijfsleven bij het inrichten, opstarten, doorlichten en bijsturen van complexe projecten. Als wetenschapper deed hij o.a. onderzoek naar succes en faalfactoren van projecten en programma’s, professionalisering van projectmanagers, leiderschap en het leervermogen van teams. Meerdere van zijn onderzoeken werden gesponsord door PMI-USA. Hij is co-auteur van een tiental boeken over deze onderwerpen.


 simon_twaalfhoven_spreker_projectmanagementparade

Simon Twaalfhoven

Promovendus, Vrije Universiteit Amsterdam

Simon Twaalfhoven studeerde criminologie en bestuurskunde. Eerder deed hij onderzoek naar de Zero Accident Vision binnen de private sector. Sinds 2015 is hij als promovendus werkzaam aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Binnen de collaboratieve studie naar project management tussen de VU en Royal HaskoningDHV vervult hij de rol van hoofdonderzoeker.


 bas_touw_spreker_projectmanagementparade

Bas Touw

Programma Manager Agile Transformatie, Nuon

Bas Touw is een pragmaticus met meer dan 12 jaar ervaring in Digital, waarvan 8 jaren als verantwoordelijke manager. In die tijd heeft hij vele grote en kleinere projecten van dichtbij meegemaakt, en bestuurd. Sinds 2012 werkt hij in toenemende omvang met Agile technieken zowel in grote veranderingen, kleine changes als het ‘normale werk’. ‘Agile werken geeft me op ieder moment een transparant beeld van waar we staan‘. . Begin 2015 is hij gestart als verantwoordelijke programma manager voor van de invoering van agile werken bij het bedrijfsonderdeel Nuon Customers BtC. Met als doel een scherpere focus op de ‘juiste waarde’ én snelle realisatie in de hele waarde keten.


 mariska_spreker_ckc_seminars

Mariska Veenhof

Senior Engagement Manager, Canon

I am an advisor and project manager with 7,5 years of experience, working for international customers with international teams. In the past I have also fulfilled an internal management role in which I’ve managed and coached a team of 15 BI consultants. Currently me and my EMEA colleagues develop the project management skills within the Canon Business Services organization, which I do next to the project and program management roles that I take up for customers. People often describe me as passionate and driven in everything I do. One example of this are the steps I took in my career.


manfred_van_veghel_pmp

Manfred van Veghel

Managing Partner, Lead Trainer en Consultant, Oppidum

Manfred van Veghel is gepromoveerd als marien bioloog met als specialisatie tropische koraalriffen, ‘s wereld meest complexe en soortenrijke ecosysteem. Deze ervaring vertaalt hij naar complexiteit en diversiteit in organisaties. Hij is geaccrediteerd trainer en consultant in diverse Best Practices maar bovenal ook ondernemer en innovator. Binnen IPMA heeft hij het initiatief genomen voor de Interessegroep Duurzaamheid. Momenteel is hij Lean en Agile Coach in diverse grote en unieke veranderprojecten.


 dre_versteeg_pmp

Dré Versteeg

Interessegroep PPM

Dré Versteeg is Programma- en Portfolio Manager, Change Consultant en gepassioneerd spreker op diverse bijeenkomsten. Overtuigd serendipitist in de wereld van projecten, programma’s en portfolio’s.


 maarten_versteegh_pmp

Maarten Versteegh

Partner, Simagine Business Simulations

Maarten Versteegh is sinds 1995 verbonden aan Simagine, dat spelsimulaties ontwikkelt, begeleidt en in licentie uitgeeft. Bekende voorbeelden zijn Control-IT, Bridge-it en Ease-it. Maarten is een zeer ervaren trainer en simulatie-begeleider, die over de hele wereld workshops heeft (be)geleid.Zijn grootste kwaliteiten zijn humor, communicatie, gevoel voor groepsdynamica en het bereiken van de gewenste en noodzakelijke verander- en leerdoelen. De spelsimulaties van Simagine kenmerken zich door hun flexibiliteit. Scenario’s kunnen ‘on the spot’ aangepast worden als de doelen daarom vragen.


 jikke_voerman_spreker_ckc_seminars

Jikke Voerman

Young Crew

Jikke Voerman is een vierdejaars studente die veel affiniteit heeft met het nieuwe motto van IPMA NL. Vanwege de internationale focus van haar studie heeft zij 4 weken een voedselzekerheid project gedaan in Oeganda, heeft 2 maanden in Indonesië gezeten om een donordiversificatie voor Rutgers WPF uit te voeren en heeft haar eerste stage in Ierland uitgevoerd. Daarnaast heeft Jikke een minor gevolgd aan de Hogeschool van Utrecht over internationaal ontwikkelingswerk. Naast haar studie is Jikke nu ruim 2 jaar actief binnen IPMA Young Crew en een jaar bestuurslid.


 ron_vuur_pmp

Ron Vuur

Ambassadeur, Een verantwoorde toekomst

Ron Vuur (1949) is een zeer ervaren en inspirerende people manager. Hij heeft zijn sporen verdiend bij een grote diversiteit aan bedrijven in de zakelijke dienstverlening. Maatschappelijk verantwoord ondernemen en Maatschappelijk verantwoord leiderschap staan hoog in het vaandel. Ron is grondlegger van een nieuw business initiatief ‘Een Verantwoorde Toekomst’ gebaseerd op de noodzaak om ICT anders te organiseren en in te richten. Dit is ontstaan als gevolg van de oncontroleerbare groei, de enorme afhankelijkheid van ICT in relatie tot de benodigde en schaarse energie en grondstoffen om ICT te faciliteren. Bedrijventerreinen, bedrijfsverzamelgebouwen, provincies en gemeenten spelen een belangrijke rol om ICT duurzaam te faciliteren, terwijl de beschikbaarheid en continuïteit beter gewaarborgd wordt.


 roelof_van_der_weg_spreker_projectmanagementparade

Roelof van der Weg

Interessegroep PPM

Roelof van der Weg is coach, trainer, adviseur en onderzoeker gericht op persoonlijke- en teamontwikkeling in de wereld van projecten, programma’s en portfolio’s.


chris_wigboldus_pmp

Chris Wigboldus

Senior Consultant, AMI Consultancy

Sinds 13 jaar ben ik senior consultant bij AMI, waar ik na afronding van mijn studie aan de Rijks Universiteit Groningen (notarieel recht) direct ben gestart. In de afgelopen 13 jaar heb ik uitgebreide ervaring opgedaan in het implementeren van een succesvolle samenwerking binnen- en tussen projectteams. Daarnaast gaat mijn aandacht naar het coachen van projectmanagers in de Bouw, Infra en IT die dagelijks aan de lat staan om de condities te creëren voor projectsucces. In de wijze waarop ik daar invulling aan geef, is mijn vertrekpunt de mens (oog voor elkaar, het samenspel en de belangen) en verbind ik het aan de inhoud (wat willen we met elkaar waarmaken en hoe gaan we dan met oog voor elkaar en elkaars belang doen?) Mijn kerngebieden: teamontwikkeling, leren en coachen. Mijn persoonlijke kwaliteiten: verbindend, faciliterend en resultaatgericht.


 paul_van_wijk_spreker_projectmanagementparade

Paul van Wijk

Executive Coach, Trainer en Moderator, De Kernploeg

Paul van Wijk (1959) heeft ruime ervaring met het coachen van bestuurders, directieleden, en senior managers. Hij stelt impactvolle vragen die helpen om antwoorden te vinden op ingewikkelde vraagstukken en persoonlijke dilemma’s. Door eerlijk zelfonderzoek, nieuwsgierigheid naar wat ontstaat en het verkennen van verschillende perspectieven opent zich de weg naar voren. Terugkerend thema is het leiderschap van de 21e eeuw met de veranderende rol voor managers en hoe daar als individu mee om te gaan. Tot 2 jaar terug was hij lijn-, project- en programmamanager en leiderschapscoach bij ING. Hij werkt nu bij De Kernploeg.


kaj_wijmans_pmp

Kaij Wijmans

Project-, Programma- en Interimmanager, KWD Resultaatmanagement

Oorspronkelijk is Kaj opgeleid tot psycholoog en heeft hij in die hoedanigheid ook enige tijd in de hulpverlening gewerkt. Daarna heeft hij 15 jaar bij PostNL en haar rechtsvoorgangers gewerkt, in vele verschillende lijn- en projectmanagement rollen. Op deze manier heeft hij het vak van projectmanagement en organisatieverandering in alle facetten ervaren en leren beheersen. Sinds 8 jaar werkt hij nu bij KWD Resultaatmanagement, waarbij hij naast zijn opdrachten bij klanten ook de HR-taak op zich heeft genomen. Hiermee zijn oorspronkelijke studie en werk weer dichter bij elkaar gekomen. Het verklaart ook zijn fascinatie voor competenties en gedrag en de ontwikkeling daarvan.


 remco_te_winkel_spreker_projectmanagementparade

Remco te Winkel

PMO Consultant, WIN PMO

Remco te Winkel is vanaf 2000 werkzaam in het PMO vak. Hij heeft hierbij alle facetten gezien, van projectondersteuning, via het leiden van een centraal PMO tot consultant. Dat PMO een universeel gegeven is blijkt ook uit de branches waar Remco in werkzaam is geweest. In de begin jaren waren dit vooral financiële instellingen, maar later ook industrie en non-profit. Op dit moment is Remco werkzaam als consultant bij WIN PMO en staat hij organisaties bij met vraagstukken rond het organiseren van de veranderorganisatie. Remco is auteur van het boek “Het PMO  – Management Guide” en publiceert regelmatig artikelen over het vakgebied.  Zijn werkwijze is daarbij altijd om gedegen theoretisch onderbouwd maar toch pragmatisch naar vraagstukken te kijken en te werken aan het vergroten van de veranderkracht.


 ian_white_spreker_ckc_seminars

Ian White

Director Microsoft PPM, Project & Project Online | Western Europe


 jan_wognum_spreker_projectmanagementparade

Jan Wognum

Organisational Change Manager, De Kernploeg

Jan Wognum (1960) heeft een brede kennis en ervaring als adviseur, programma- maker en programmamanager, ondernemer en trainer op het gebied van veranderingen in cultuur en het ontwikkelen van leiderschap in organisaties. Jan heeft zich daarnaast speciaal verdiept in emotionele intelligentie, leren en organisatiegedrag. Daarnaast is hij opgeleid in AGILE, SCRUM en SAFE en werkt hij als het liefst als Agile coach en adviseur binnen startup achtige omgevingen. Hij heeft het talent om mensen en groepen mee te krijgen in verandering. Geeft iedereen het gevoel dat zijn inbreng gewaardeerd wordt. Kan goed luisteren en onderzoekt altijd naar de diepere gronden en het grotere plaatje.