Programma2018-03-01T10:46:14+00:00

Keynotes

Organisatie van de toekomst

Door nieuwe technologie staan we aan de vooravond van grote veranderingen. Robots, drones, big data, Internet of Things en virtual reality zorgen voor ongekende mogelijkheden. Biotech, neurotech en blockchain zorgen voor nieuwe kansen. Nieuwe mogelijkheden en businessmodellen ontstaan. Organisaties moeten klaar worden gemaakt voor de toekomst. Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt ons mee naar een inspirerende toekomst. Hij maakt op een inspirerende wijze duidelijk hoe managers, directies en organisaties zich klaar kunnen maken voor een exponentiële toekomst. Welke ‘skills’ heb je als organisatie nodig? Hoe ziet inspirerend leiderschap eruit? Hoe kun je de ‘nieuwe wereld’ gebruiken om jouw organisatie naar de volgende fase te brengen? Hoe bouw je aan de organisatie van de toekomst?

Richard van Hooijdonk, trendwatcher, futurist en internationaal topspreker

 

 

 

 


Zonder continuïteit geen duurzame verandering

‘’Wie geluk zoekt vind het vaak niet, maar wie zin en betekenis zoekt in zijn/haar werk krijgt er als bijvangst bijna altijd geluk bij’’.

Durven we in de hectiek van ons werk stilt te staan en te reflecteren? De parade is daar een uitgelezen kans voor. Juist nu kunnen de vragen wel eens belangrijker zijn dan de antwoorden. Welke vragen doen ertoe? Welke invalshoeken bieden andere perspectieven en nieuwe kansen? En hoe vinden we zin en betekenis?

Harry Starren, voorzitter Nederlandse creatieve industrie

 

 

 

 


 

Prijktijksessies

A1. Personalized Project Management through AI
Work smarter, save time and money, and transform team engagement with PMOtto: a new, game-changing, personal digital project management assistant. PMOtto is an intelligent chatbot that gives you answers to questions, delivers responsive data about your projects, and performs project tasks – all in an easy, natural way, so you can focus on what matters. See it in action!

Allan Rocha, Founder of PMOtto.ai and Manager at ProActive A/S

 

 

 

 


A2. Op weg naar World Class Projectmanagement bij A.Hak
A. Hak is een internationaal familiebedrijf met ruim vijftig jaar ervaring in ontwerp, aanleg en onderhoud van de infrastructuur voor transport en distributie van olie, gas, water en elektriciteit. De directie is overtuigd dat projectmanagement van strategisch belang is voor het succes van de organisatie. Een van de uitdagingen is hoe vertalen we dit naar de dagelijkse praktijk.
De wetenschap dat grote veranderingen niet ineens gaan, heeft gemaakt dat besloten is voor een evolutionair veranderingsproces, te beginnen bij het senior management van de organisatie. Vanuit de directie krijgen de projectmanagers een missie waaruit helder is wat van hen verwacht wordt. Met behulp van IPMA’s Organisational Baseline bepaalt men de eerste belangrijke verbeterstappen. Alle projectmanagers worden gescand op basis van de Individual Competence Baseline. Op basis van zowel de missie en de uitkomsten van de scan is er een opleidingsplan ontwikkeld. De Project Excellence Baseline vormt het uitgangspunt voor de individuele projectmanagers om te reflecteren op de eigen projecten.

  

Rob Bombeeck, Directeur HRM A. Hak
Onno Elzinga, Corporate Manager Change Program Office & QHSE bij A. Hak.
John Hermarij, Principal Consultant Project Management en Adaptief Leiderschap bij Dhirata


A3. Ontwikkelen voor héél Nederland: Digitaal Stelsel Omgevingswet, van waterval naar Agile
Wie kent er een geslaagd ICT overheidsproject? Hoe pak je dat aan, een samenwerking tussen het Rijk en 400+ gemeenten, provincies en waterschappen? Met een portal die door alle Nederlanders gebruikt wordt? Gebaseerd op een nieuwe wet, die tot een nieuwe werkelijkheid leidt die niemand kent? Met de bouw van Digitaal Stelsel Omgevingswet doen we het. Stukje bij beetje en met vallen en opstaan. Deze presentatie is een spannend logboek van een jaar ‘Agile ontwikkelen. Met foto’s, tips en inside verhalen. Leer hoe je veranderingen sneller, beter en harmonieuzer kunt vormgeven.

Joyce de Jong, Programma manager/SAFe Product manager, Rijkswaterstaat

 

 

 

 


A4. ‘Parkeren in Parijs: verbeter de lucht en de doorstroming in een wereldstad’
Voor Parijzenaren was het een sport om niet te betalen voor parkeren. Door lage boetes en dito pakkans betaalde maar 9%. Tegelijk heeft de wereldstad Parijs grote ambities om grip te krijgen op luchtkwaliteit en verkeersstromen. Ik kreeg de opdracht Parijs te voorzien een centraal systeem voor parkeerrechten. Bij te veel smog worden parkeertarieven direct aangepast. De deadline was voor Parijs cruciaal. Ondanks in- en externe uitdagingen konden we door strikte planning en goed risicomanagement conform planning opleveren.

Edgar van Eersel, Senior Projectmanager, Parkmobile Group

 

 

 

 


 

Expertsessies

C1 . Hoe zorg je ervoor dat je een werkende oplossing krijgt van je leverancier?
Veel organisaties kopen delen van hun ICT in bij leveranciers. De relatie tussen opdrachtgever en ICT-leverancier die hieruit ontstaat is vaak problematisch.
Soms kan de opdrachtgever niet goed specificeren wat hij nodig heeft en de leverancier levert niet wat is gevraagd of levert te laat of tegen te hoge kosten. Dan dienen zich de volgende vragen aan: Hoe maak je maximaal gebruik van de expertise in de markt en blijf je toch in control? Hoe selecteer je de juiste leverancier of expert terwijl je zelf geen expert bent? Hoe zorg je ervoor dat je een werkende oplossing krijgt?

Mathijs Rauwenhoff, senior manager bij KWD resultaatmanagement

 

 

 

 


C2. Projecten en programma’s in een agile wereld
Niet alles is nieuw in die agile wereld en niet alles uit de ‘oude wereld’ van projecten en programma’s is nu overbodig. We roep al jaren om gedreven product-owners die de leiding nemen in de vernieuwing. De kundige projectmanager zag je al veel eerder werken met hybride teams waarin de disciplines samen succes creëerden. De verschillende rollen waren erg gedifferentieerd; het is goed om dingen weer samen te brengen in de scrum. Ten Slotte: het succes zal afhangen van de vraag of de opdrachtgevers mee gaan in deze wereld en niet blijven hangen in oud managementgedrag.

Gerrit Koch, Projects Director, Van Aetsveld

 

 

 

 


C3. No grip No glory geldt ook voor Agile projecten
Hoe berekenen we in vredesnaam de kosten van Agile projecten? Hoe weet je dat je niet te veel betaalt voor je Minimum Viable Product? Is de geleverde kwaliteit wel marktconform? De afgelopen periode heeft Richard Sweer een model ontwikkeld dat het mogelijk maakt om ook binnen Agile projecten op een transparante manier de voorspelbaarheid van doorlooptijd, budget en kwaliteit te meten en zo nodig bij te sturen. Het model is verdeeld over zeven gebieden en bevat meer dan 30 metrieken.

Richard Sweer, Projectmanager, Finidy

 

 

 

 


 

Academic 

D1. Network governance of wicked challenges: theory and practice, dilemmas and conflicts
Projects for a better world are complex and often even “wicked”: many stakeholders are involved, there is not one solution (if even one), and different conflicting interests are at stake. To address wicked challenges, for instance global warming, governments go beyond using the traditional policy instruments and collaborate with companies, NGOs and citizens in networks. What does this mean for the governance of this kind of collaboration? Who is in the lead and to whom are these networks accountable? How to deal with the value conflict between the need for creativity at the one side and the need for governance at the other? In this session we discuss these issues from a theoretical and practical standpoint.

  

Liesbeth Rijsdijk, Director External and International Relations of the “Global Project and Change Management” BBA program, Windesheim Honours College
Connie Aarsbergen, Lecturer business Ethics, Windesheim Honours College
Maike de Bot, lecturer HRM & Researcher Social Innovations, Windesheim Honours College


D2. Project management abilities: context dependent?
Project management appears to be universal: textbooks are universal, even when they are not, their contents are very alike. Standards seldom mention specific branches. Scientific literature tends to accept – without proofing it – that there are context dependencies.
This workshop explores this topic. We will first test some of the propositions with the group, before the speaker will highlight some of the key findings from literature and his own findings. The results are both surprising and confirming.

Steven Nijhuis, Researcher in education for project management

 

 

 

 


 

Open theater

E1. Is de platform economie als organisatievorm duurzaam?
Bewierookt als hype sluipen ze onze samenleving in met disrupting impact. Diensten verpakt in apps zoals die van Uber en AirBnB verleiden ons op prijs en gebruikersgemak. En ze hebben ook iets intiems. Je “koopt” toch immers bij een bevriende consument? Echter, inmiddels steken onbedoelde bijwerkingen de kop op. Daarom is het tijd voor een nadere blik. Digitalisering is de stuwende kracht achter de platformeconomie die appelleert aan duurzaamheid en het circulaire gedachtegoed. En dat is een dubbele helix: de organisatie als veroorzaker en gelijktijdig lijdend voorwerp van verandering. Wie of wat maakt nu het verschil? Waar liggen kansen en valse beloften? Ron en Fred nemen u mee in de wereld van de platformeconomie.

 

Ron Schipper (IPMA Community Duurzaamheid in projecten en programma’s, Van Aetsveld
Fred Stortelers (IPMA Community Duurzaamheid in projecten en programma’s, FSM Consultants