Programma Projectmanagement Parade

08.15 – 09.20

Ontvangst en registratie bezoekers op de informatiemarkt


09.20 – 09.30

Opening – Fred Bons, IPMA-NL


09.30 – 10.15

KEYNOTE

victor_mids_spreker_projectmanagementparade Neuromagic – Wat kunnen we leren van illusies?
In deze keynote demonstreert arts en illusionist Victor Mids (bekend van kijkcijferhit Mindf*ck) een aantal onwaarschijnlijke illusies die uw hersenen en zintuigen op het verkeerde been zetten. Vervolgens licht hij een tipje van de sluier op, en laat hij zien hoe illusies kunnen illustreren, dat u beperkter bent in het registreren van ‘de waarheid’ dan u denkt. Intrigerend en leerzaam! Voor meer info zie ook: www.victormids.com en www.avrotros.nl/mindfck/item/AT_2027126/mindfck
Victor Mids, Illusionist en Arts

10.15 – 10.45

Pauze en bezoek aan de expositie & Open Podium


pepijn_smits_spreker_projectmanagementparade Open Podium ( 10:15-10:30)
The Bonnie Situation
In de film Pulp Fiction doet zich “The Bonnie Situation” voor, een heikel probleem waarvoor Mr. Wolf (“I solve problems”) wordt ingeroepen. In korte tijd worden belangrijke competenties van een Project Manager behandeld: zijn reputatie, zijn voorbereiding, het nakomen van beloftes, de omgang met stakeholders en onwillige projectmedewerkers, het volgen van het kritisch pad, het delegeren van werk en het nemen van verantwoordelijkheid. Kortom, een andere blik op Project management!
Pepijn Smits, Managing Director, Sysgenic

10.45 – 11.30


 pepijn_cuypers_spreker_projectmanagementparadeemil_van_der_wal_spreker_projectmanagementparade Best Practice I
1. ProRail: Open Projectsucces
Stap in onze trein voor een informatieve en interactieve sessie. Beleef de grootste uitdagingen van ons project mee, en los ze met ons op. Onze projectopdracht ProRail wil veiligheidsincidenten op en rondom het spoor terugdringen met een ‘Digitaal Veiligheidspaspoort’ (DVP). Ontwerp en realiseer in 1 jaar een DVP-systeem, met acceptatie door de hele Railinfra-branche. Waar liggen jouw grenzen?
Gezien de interactie geldt er een maximum van 40 deelnemers.
Pepijn Cuypers, Productmanager Digitaal Veiligheidspaspoort, ProRail en Emil van der Wal, Projectmanager, KWD resultaatmanagement

victor_moussault_spreker_projectmanagementparade Best Practice II
1. Mauritshuis: Risicoanalyse, het koorddansen van een projectmanager
Om het doel te bereiken moet inzicht worden verkregen in de hieraan verbonden risico’s. De risico’s zijn verschillend voor de diverse betrokkenen en in de diverse fasen van het project. Constante verandering, afstemming en bijstelling is noodzakelijk. De context begrijpen, gericht informeren maar blijven open staan voor signalen en gepast rapporteren. De projectmanager gaat evenwichtig te werk en houdt zicht op de ‘ big picture’ met een open blik.
Victor Moussault, Zakelijk Directeur, Mauritshuis

 gerrit_kock_spreker_projectmanagementparade Experts I
1.
Competent projecten doen in een competente omgeving
Een aantal trends staat niet meer ter discussie. We gebruiken de stakeholderbenadering, denken in termen van competenties, onderscheiden project, programma en portfolio (PP&P) en certificeren ons suf. IPMA werkt aan de volgende versie competenties. Wij moeten met die competenties de projectmanager, de omgeving en de organisatie verbinden. Je doet nu eenmaal projecten en programma’s beter in een omgeving die erop ingericht is en ook zichzelf doorlopend ontwikkelt. Het is tijd voor nieuwe verbanden.
Gerrit Koch, Specialist Verandermanagement en Projectmanagement, Van Aetsveld

inez_bosch_spreker_projectmanagementparade Experts II
1. Ego-management voor projectmanagers
De projectmanager opereert in een krachtenveld waar beslissingen niet altijd op basis van feiten alleen genomen worden. Wat speelt er: eigenbelang, angst voor gezichtsverlies, behoefte aan macht, erkenning of waardering. Diepgewortelde drijfveren die zelden het daglicht zien; een goede professional laat zich immers leiden door de inhoud. Dus verbergen we onze kwetsbaarheden achter een façade van egogedreven gedragspatronen. Maar als ego’s het winnen van inhoud, zijn de resultaten nooit optimaal. Hoe bedwing je nu je eigen ego en de ego’s in jouw organisatie en doorbreek je negatieve patronen? In deze lezing/workshop een stoomcursus interveniëren met als onverwachte sleutel je eigen en andermans emotie.
Inez Bosch, Partner en Mede-Eigenaar, The Human Effect

herman_koster_spreker_projectmanagementparade Serious Games I – Let op: vanwege het interactieve karakter van de spellen geldt er per sessie een maximum aantal personen. Deelname gaat op voorinschrijving (zie online inschrijfformulier)
1. Serious gaming, of gewoon een spelletje?
Serious gaming is ‘hot’. Wat zijn precies games en simulaties? Wat is gamificatie, en wat wordt verstaan onder ‘play’? Hoe werken ‘rules’ in games, en ‘regels’ in organisaties? In welke situaties is serious gaming een geweldig middel, en wanneer is dit minder toepasbaar? Een interactieve sessie waarin de kaders en richtinggevers voor de toepassing van serious gaming op een speelse manier belicht worden.
Herman Koster, Eigenaar en Oprichter, Demovides B.V.

 onno_kruitwagen_spreker_projectmanagementparade Serious Games II – Let op: vanwege het interactieve karakter van de spellen geldt er per sessie een maximum aantal personen. Deelname gaat op voorinschrijving (zie online inschrijfformulier)
1. LEGO® SERIOUS PLAY® voor Projectmanagers
De LEGO® SERIOUS PLAY® methodiek is een gefaciliteerde denk, communicatie en problem-solving techniek voor organisaties, teams en individuen. Deze veelzijdige tool wordt regelmatig ingezet voor diverse doeleinden bij teambijeenkomsten. Draagt de inzet van LEGO® SERIOUS PLAY® bij aan succesvollere projecten? In deze interactieve workshop onderzoeken we de toegevoegde waarde van LEGO® SERIOUS PLAY® voor projectmanagers.
Onno Kruitwagen, Workshop Facilitator, OK-worx en LEF Future Center – Rijkswaterstaat

 ian_white_spreker_projectmanagementparade Research-DNRG
1.
Managing: Projects, People or Yourself?
Project Management can vary from Art to Science however project as a whole achieving a partial or complete failure rate in the region of 80% we need to examine some of the attributes that differentiate success from failure. This session will focus on learning from failure and how building the right skills set will enable the ‘new age’ PM reduce poor outcomes and become more effective.
Ian White, Senior Solutions Specialist, Microsoft

 henri_haarmans_spreker_projectmanagementparadeharry_barendse_spreker_projectmanagementparade Open Theater
1. Introductie Doorbraak Denken

Doorbraak Denken is een gestructureerd denkproces, gebaseerd op Goldratt’s Theory of Constraints, om gedragen besluiten m.b.v. een eenvoudig stappenplan binnen handbereik te brengen. Tijdens de introductie workshop gebruiken we het bliksemdiagram uit dit denkproces om samen een doorbraak te creëren. Zo kan je ook in jouw project met open vizier elk dilemma tegemoet treden, doorbreken en samen verder gaan.
Henri Haarmans, Certified Professional Facilitator (CPF), 2 Facilitate 4 Best Results en Harry Barendse, Oprichter, Reliable Projects en Partner, Goldratt Implementation Group Europe

11.45 – 12.30


 johan_paul_smith_spreker_projectmanagementparade Best Practice I
2
. FrieslandCampina: Grenzeloos Project Management

Onze Nederlandse kennis, inzet, en mogelijkheid om te improviseren staan in het buitenland goed aangeschreven, toch merk ik dat veel project managers dicht bij huis blijven waar juist veel goede mogelijkheden in het buitenland zijn. Een mooie opportunity maar hoe ga je om met een andere cultuur, scope, budget, planning, kwaliteit en veiligheid. Aan de hand van de presentatie wil ik Project Managers een kijkje geven in wat je als Nederlandse Project Manager tegen komt bij het doen van internationale projecten. Doel is om aan de hand van mijn internationale ervaring en praktijk voorbeelden deze kennis te delen en te inspireren om eens buiten je/de grenzen te treden met mogelijkheden voor de toekomst.
Johan-Paul Smith, Manager Projects Zuid, FrieslandCampina

 hans_cremer_spreker_projectmanagementparade Best Practice II
2.
It always seems impossible until it’s done
Hoe zet je een wereldwijd programma op in 7 regio’s met meer dan honderd organisaties per regio op basis van niet meer dan een visie op één A4tje? Een visie hoe je diverse publiek- en private partijen verbindt in één radicale innovatie, waarvan je de feitelijke uitkomst nog niet weet.
Maar wel weet dat als het lukt, dit een enorme bijdrage levert aan de ‘global economy’. Een programma waarvoor overigens nagenoeg geen budget beschikbaar wordt gesteld.
…en toch gaat het lukken.
Hans Cremer, Program Manager UETP / FOCAFET Foundation, ABN AMRO

 kees_hopman_spreker_projectmanagementparadedennis_barendse_spreker_projectmanagementparade Experts I
2. De politiek effectieve projectmanager – Survival in de politieke jungle
In jouw projectenpraktijk kom je onvermijdelijk politiek gedrag tegen. Tijdens deze supersnelle workshop  politieke awareness kijk je met een open blik vanuit drie invalshoeken naar de projectpolitiek: het project, je sensitiviteit en je eigen politieke voorkeursstijl. Ontdek hoe je als projectmanager effectief beweegt in de politieke jungle. Een vleugje praktisch toepasbare theorie, maar vooral veel en eigen praktijk, in confronterende werkvormen.
Kees Hopman, Senior Manager en Dennis Barendse, Projectmanager, KWD resultaatmanagement

 julia_bal_spreker_projectmanagementparadehugo_schaaf_spreker_projectmanagementparade Experts II
2. Competentiemanagement:
‘open vizier’ en je ‘voelsprieten’ gebruiken voor projectsucces
Projectsucces vraagt om de juiste aanpak en ‘mindset’. Een rol of een functie beschrijft ‘wat’ je moet doen voor succes, maar nog niet ‘hoe’ je dat doet. Competenties maken DAAR het verschil. Tijdens deze competentieworkshop zal Hudson samen met het publiek de verwachting afstemmen in competenties voor de rol van de projectmanager of andere projectmanagementrollen. Wat doet hij of zij voor een optimaal projectresultaat? En wanneer is het project geslaagd?
Julia Bal, Managing Consultant Talent Management en Hugo Schaaf, Consultant Talent Management & Assessment Psychologist, Hudson

 peter_van_den_dries_spreker_projectmanagementparade Serious Games I
2
. Triviantspel Gespreksvoering™ Open Projectmanagement
Resultaatgericht werken in projecten is belangrijk. Soms schiet de Plan-Do-Check-Act benadering echter tekort. Dan kan een open gespreksvoering helpen. Het is zelfs de basis voor succes in elk project. Het Triviantspel Gespreksvoering™ is een trainingsmodel met als doel om jouw gespreksvoering opener en beter te laten verlopen. We onderscheiden in het spel zes doelgroepen: Het individu, de klant, je opponent, werkgever/werknemer, het managementteam en het publiek. Neem deel aan ons unieke spel ervaar de waarde van ‘het open gesprek’ als instrument.
Peter van den Dries, Directeur en Projectmanager, Casumar Business Education Games

onno_kruitwagen_spreker_projectmanagementparade Serious Games II
2. Deel 2: LEGO® SERIOUS PLAY® voor Projectmanagers

 L_Rijsdijk_spreker_pmp Research-DNRG
2. Interactieve sessie over onderzoek naar het managen van “wicked problem” projecten
Het Lectoraat Sociale Innovatie en Verscheidenheid van Hogeschool Windesheim start een onderzoek naar Leiderschap, competenties en interprofessioneel samenwerken bij wicked-problem projecten. Een wicked problem project is complexer omdat het gaat om problemen die niet of nauwelijks op te lossen zijn, door de onderlinge afhankelijkheid van sub-problematiek (denk aan het oplossen van het wereldvoedselvraagstuk of werkloosheidsproblematiek). De aanpak van zo’n project is daarom altijd grensoverschrijdend: over organisaties, disciplines, landen, culturen en belangen heen. In deze workshop willen wij samen met u onze onderzoeksvraagstelling scherper krijgen. Dit doen we door middel van een concept mapping sessie waarin we kennis delen en verbanden proberen te leggen rondom thema’s, zoals: Leiderschap ,Samenwerken en Strategisch handelen. Herkent u deze thema’s en wilt u meehelpen richting geven aan ons onderzoek? Van harte welkom! Lit: Weber & Khademian (2008)
Heleen Groenevelt, Docent en Liesbeth Rijsdijk, Manager / Senior Lecturer, Hogeschool Windesheim

 manfred_van_veghel_spreker_projectmanagementparade Open Theater
2. Duurzaamheid als integrale competentie voor projectmanagers

Competenties voor projectmanagers zijn voortdurend in beweging. Bij het ontwikkelen van de ICB 4.0 komen dan ook regelmatig nieuwe competenties voor de projectmanagers van de toekomst voorbij. ‘Duurzaamheid’ is een veelgenoemde. Hoe kan ‘Duurzaamheid’ worden gezien als een integraal onderdeel van andere competenties? In een wereld die steeds voller en complexer wordt zal deze competentie steeds belangrijker worden. Laat je verrassen en inspireren door sprekende voorbeelden op dit gebied. In deze interactieve sessie gaat er een nieuwe wereld voor je open.
Manfred van Veghel, Trainer, Oppidum en Ron Schipper, Project- en Programmamanager, Van Aetsveld

12.30 – 13.30

Lunchpauze, Lunch Sessie & Open Podium


 ben_elsinga_spreker_projectmanagementparade Lunchsessie (12:45-13:15)
Workshop voor Young Professional Project Managers
Het valt Ben Elsinga op dat Young Professionals worstelen met allerlei keuze vraagstukken. Daarom heeft hij een boek geschreven met concrete hulpmiddelen en oefeningen. Tijdens deze workshop gaat Ben met jullie aan de slag om een aantal van deze oefeningen uit te proberen. Aan het einde van de workshop ontvang je een leuke verrassing.
Ben Elsinga, Enterprise en Programma Architect, Capgemini

13.30 – 14.15


 jetske_zuidema_spreker_projectmanagementparade Best Practice I
3. Vattenfall: Change IT!
“Scope creep” is de nachtmerrie van iedere project manager. Maar wat als er steeds sneller, meer verandert in de markt en het opleveren van een achterhaald projectresultaat misschien wel een groter risico wordt? En verandert er niet voor heel veel bedrijven steeds sneller meer? Jetske – manager van een internationale IT project management pool – gaat in op hoe de project manager bij Vattenfall hier nu de beste weg in zoekt, en wat dit betekent voor de (toekomstige) project manager bij Vattenfall.
Jetske Zuidema, Manager PMO en Manager Customer Solutions Projects, Vattenfall

 Douwe_Brolsma_spreker_projectmanagementparade Best Practice II
3. Hogeschool Utrecht: Dynamic Governance (Sociocratie) in Projecten – de Sociocratische Projectmanager
Zou het niet mooi zijn? De juiste gebruikers worden actief betrokken, ze zijn enthousiast en leveren een positieve bijdrage, opdrachtgevers gaan voor je project staan en pakken hun verantwoordelijkheden als het er op aan komt. Succesvolle projectmanagers krijgen dit voor elkaar. Wat doen zij anders? Na afloop van de presentatie heeft u inzicht gekregen in de vier basisbeginselen van Dynamic Governance (Sociocratie) en hoe deze een bijdrage kan leveren aan betere betrokkenheid van belanghebbenden in uw project.
Douwe Brolsma, Docent Master Project Management, Hogeschool Utrecht

 david_dunning_spreker_projectmanagementparade Expert Sessie I
3. Portfolio Management? How do I get that in the executive agenda?
We can all read the theoretical benefits of Portfolio Management in Management of Portfolios (the book). But portfolio management – unlike project and programme management – needs very senior engagement to get off the ground and embed before benefits start to be realised. How do I go about making a case to a sceptical, overworked, finance director?
David J Dunning, Deputy Chairman of Portfolio Management Specialty Group, Association for Project Management and Chairman, CPS

 henk_bellinga_spreker_projectmanagementparade Expert Sessie II
3. Who are you to Question?

Hoe zorg je voor een andere kijk op een project in het slop? Vaak is brainstormen de bekende aanpak. Maar je kunt ook de vraag centraal stellen. Een goede vraag geeft energie, is motiverend en brengt niet zelden een nieuwe oplossing. Maar hoe kom je aan goede vragen? Door te vraagstormen™. Antwoorden worden niet gegeven, dat zou alleen maar afleiden. Een verrassend effect zgn. ‘Inzicht zonder antwoorden’. Nieuwsgierig? Neem een uitdaging mee of help bij de vragenstorm. Zie ook: https://vimeo.com/86561110
Henk Bellinga, Principal Consultant, Facilitator en Interim Manager, Advitec BV

 marco_buijnsters_spreker_projectmanagementparade Serious Games I
3. Serious Gaming; plan – beslis – leidt – en leer met Simultrain®
The next best thing na een echt project leiden is game based learning. Leren je project nog beter te managen zonder dat klanten of omgeving last hebben van jouw persoonlijke ontwikkeling en die van je team. Je leert immers het beste van je eigen ervaringen. Leef je in in de praktijk van een gesimuleerde maar realistische projectomgeving en wordt geconfronteerd met de dagelijkse uitdagingen van een projectmanager die pas halverwege een project instapt. Met Simultrain® manage je een virtueel project en stuur je op tijd, geld, kwaliteit, teammotivatie en risico’s. Meer dan 150.000 (toekomstige) projectmanagers in meer dan 50 landen gingen je al voor. Hoe vaak krijg je de kans om halverwege een project in te stappen en te laten zien dat jij het (nog) beter kunt dan je voorganger/ster?
Marco Buijnsters, Business Consultant, Trainer & Coach Projectmanagement, Balance Project Solutions en Buijnsters Project Consult

 herman_koster_spreker_projectmanagementparade Serious Games II
3
. Serious gaming, of gewoon een spelletje?
Serious gaming is ‘hot’. Wat zijn precies games en simulaties? Wat is gamificatie, en wat wordt verstaan onder ‘play’? Hoe werken ‘rules’ in games, en ‘regels’ in organisaties? In welke situaties is serious gaming een geweldig middel, en wanneer is dit minder toepasbaar? Een interactieve sessie waarin de kaders en richtinggevers voor de toepassing van serious gaming op een speelse manier belicht worden.
Herman Koster, Eigenaar en Oprichter, Demovides B.V.

cok_van_schoten_spreker_projectmanagementparade Research-DNRG
3.
Ingenieurs en hun ‘soft skills’
RoyalHaskoningDHV heeft 130 jaar wereldwijde ervaring met projecten. Dat heeft geleerd dat een duurzaam projectresultaat alleen behaald kan worden wanneer de projectmanager zich terdege bewust is van de “ human factor”  voor projectsucces. Hij of zij moet dus kunnen “ spelen”  met zachte onderwerpen als leiderschap, vertrouwen en commitment. En juist vanuit die overtuiging is RoyalHaskoningDHV betrokken bij het werk van DNRG.
Cok van Schooten, Senior Projectmanager, Royal HaskoningDHV

 ben_bolland_spreker_projectmanagementparadelex_van_der_helm_spreker_projectmanagementparade Open Theater
3. Helpen open standaarden jou als project professional?
Internationale standaarden zijn uitgegroeid tot dé vertrouwensbasis voor het vermarkten van veilige en betrouwbare producten en diensten over de gehele wereld. Voor de wereld van de projectmanager is er al de ISO 21500 voor projecten en binnenkort ook een norm voor portfolio en programma management. Project professionals zijn echter gericht op unieke uitdagingen. Hoe verhoudt zich dat tot (nog meer) standaarden? Kom naar het Open Theater en discussieer mee!
Ben Bolland, Zelfstandig Adviseur en Projectmanager, Het BEVON Gilde en Lex van der Helm, Business Consultant en Trainer, Capgemini Academy

14.30 – 15-15


 paul_nijenhuis_spreker_projectmanagementparade Best Practice I
4. Philips: Professional development: project management in een ‘agile’ omgeving
Philips (IT) is de laatste jaren drastisch veranderd; van een soms rigide organisatie met planningen die maanden en soms jaren omvatte, tot een organisatie die slechts kerncompetenties in eigen beheer houdt en planning, delivery, testen en beheer uit handen gaf, met kortere planningscycli. En wat dit voor consequenties heeft op competenties van mensen die je in je eigen organisatie behoudt, met een knipoog naar projectmanagement, en agility in projectaanpak.
Paul Nijenhuis, Program Manager Professional Development, Philips IT

 johan_kolsteeg_spreker_projectmanagementparade Best Practice II
4. Hogeschool voor de Kunsten Utrecht: Een project ontwerpen
Tijdens deze presentatie kijken we naar projecten in de creatieve en culturele sectoren, twee dynamische sectoren waarin het projectmatig beheersen op gespannen voet kan staan met het creatieve proces. Aan de hand van aansprekende voorbeelden  kijken we hoe waarde gebaseerd projectmatig werken en creatieve processen zich met elkaar laten combineren en hoe het proces  zelf gezien kan worden als een ontwerpuitdaging.
Johan Kolsteeg, Docent en Onderzoeker, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

 ian_white_spreker_projectmanagementparade Experts I
4. Re-inventing Productivity – Stop wasting your time!!
Each day our world creates new technology, devices, apps and services. Which means new ways to do things, to connect and to learn. And while each holds the promise of helping us get more done, with less effort, too often they simply become one more thing competing for our immediate attention. Frequently what were solutions become part of (or are) the next problem. That’s why we need to rethink the way we use technology, and not simply increase the amount of tools and techniques. During this session we provide some expert insight in how to focus on technologies and processes that can help us become more productive and spend our valuable time assets on things that actually matter both at work and at home!
Ian White, Senior Solutions Specialist, Microsoft

 hans_veenman_spreker_projectmanagementparademarieke_strobbe_spreker_projectmanagementparade Experts II
4. De vertraging die tot versnelling leidt
Project managers hebben hun typische frustraties. Met harder werken en focus op planning en resultaat alleen redden zij het niet. Strobbe en Veenman nemen u mee langs de andere assen en reiken oplossingen aan om uw teamprestatie te verbeteren en uw competenties als open project manager uit te breiden.
Hans Veenman, Begeleider van team- en persoonlijke ontwikkeling, Rogare en Marieke Strobbe, Begeleider van team- en persoonlijke ontwikkeling, Strobbe Ontwikkeling

Serious Games I
4. Deel 2: Serious Gaming; plan – beslis – leidt – en leer met Simultrain

 onno_kruitwagen_spreker_projectmanagementparade Serious Games II – Let op: vanwege het interactieve karakter van de spellen geldt er per sessie een maximum aantal personen. Deelname gaat op voorinschrijving (zie online inschrijfformulier)
4. LEGO® SERIOUS PLAY® voor Projectmanagers
De LEGO® SERIOUS PLAY® methodiek is een gefaciliteerde denk, communicatie en problem-solving techniek voor organisaties, teams en individuen. Deze veelzijdige tool wordt regelmatig ingezet voor diverse doeleinden bij teambijeenkomsten. Draagt de inzet van LEGO® SERIOUS PLAY® bij aan succesvollere projecten? In deze interactieve workshop onderzoeken we de toegevoegde waarde van LEGO® SERIOUS PLAY® voor projectmanagers.
Onno Kruitwagen, Workshop Facilitator, OK-worx en LEF Future Center – Rijkswaterstaat

Research-DNRG
4. National Workshop Serie
In het afgelopen jaar heeft de DNRG middels een National Workshop Serie (NWS) ideeën en inzichten verzameld t.a.v. de “human factor” in project based management, welke practices opkomen, hoe we de uitkomsten kunnen delen en hoe we tenslotte diezelfde uitkomsten kunnen laten terugkomen in trainingen, praktijk en onderzoek. Daarbij geldt als uitgangspunt: wij doen het onderzoek, u plukt de vruchten. In deze sessie willen we u inzicht geven in het proces van de NWS en wat het tot dusverre heeft opgebracht. Daarnaast gaan we nader in op de stappen die we nog gaan nemen. Daarbij staat de Knowledge Incubator centraal als volgende stap in de ontwikkeling van de DNRG.
Beverly Pasian, Associate Professor, Utrecht University of Applied Sciences

 arjan_van_bommel_spreker_projectmanagementparadenanneke_de_fouw_spreker_projectmanagementparadejudith_de_jong_spreker_projectmanagementparade Open Theater
4. Wat doe je…?
Workshop omgaan met morele kwesties in projecten
Als Open Projectmanager sta je wel eens voor de vraag: Waar doe ik goed aan? Hoe open en transparant moet ik zijn? Hoe vertel ik dit mijn opdrachtgever? Als je stevig in je schoenen wilt staan bij morele kwesties heb je inzichten en vaardigheden nodig voor het herkennen van dilemma’s, afwegen van belangen en maken van goede keuzes. We willen hiermee een dialoog starten over integriteit en transparantie binnen projecten.
Arjan van Bommel, Learning Consultant, Van Bommel Professionalisering, Nanneke de Fouw, Project Manager en IAF CP Facilitator, De Fouw Advies-In-Actie en Judith de Jong, Facilitator, Friesland Campina

15.15 – 15.45

Pauze


Open Podium (15:15-15:30)
De toekomst van projectmanagement is open!
Op het open podium vertelt John Hermarij in 15 minuten over een initiatief dat hij op het IPMA wereldcongres 2014 heeft gestart en waarvoor hij minstens 500 mensen nodig heeft. De teller staat nu op 125, mensen van verschillende nationaliteiten, die met elkaar een verhaal schrijven over de gewenste toekomst van de manier waarop we projecten gaan organiseren. Mensen uit de wereld van PMO, programma- en projectmanagers, maar ook uit de wetenschap. Het is een zoektocht die nu nog online plaatsvindt, maar wanneer er voldoende mensen zijn ook in kleine groepjes verder kan gaan. Een zoektocht niet naar wat het beste is, maar naar wat wij het liefste willen. Gebaseerd op het principe dat we de waarheid weliswaar niet kunnen vinden maar wel kunnen uitvinden. John vertelt een spannend verhaal over hoe hij hier toe gekomen is, wat zijn visie is en hoe jij daar aan mee kunt doen.
John Hermarij, Management Consultant Project Management, Dhirata

15.45 – 16.30


 arianne_moussault_spreker_projectmanagementparade Best Practice I
5. ASML: Hoe eigenwijzer, hoe beter!
Als de missie  van je bedrijf aan het technisch onmogelijke grenst… als de klok je grootste uitdager is… als alles altijd in beweging is en de grenzen voortdurend opgezocht moeten worden… dan mag je toch hopen dat  projectleiders niet naar je luisteren! Do’s and don’ts bij de ontwikkeling van het projectmanagement vak in een hyperinnovatieve context. Ariane Moussault, Director Project Management Office M&M, ASML

 jeroen_rademaker_spreker_projectmanagementparade Best Practice II
5. Delta Lloyd: Open met zweet op het voorhoofd
Vanuit de praktijkervaringen van de projectmanagers van Delta Lloyd worden dilemma’s in een speelse vorm uitgebeeld. Dilemma’s waarbij de projectmanager verrast wordt door een stakeholder. Wat doe je? Zonder het vertrouwen te beschamen. Aan de hand van cases wordt het publiek meegenomen en actief betrokken in het zoeken naar de ‘beste’ oplossing.
Gezien de interactie geldt een maximum van 20 deelnemers.
O.l.v. Jeroen Rademaker, Teamleider Architectuur, Projecten and Consulting, Delta Lloyd en m.m.v. Nuray Sener, Jozina Tol, Coleta Azzara, Ron Hugtenburg, Berry de Pau, Projectmanagers, Delta Lloyd

Experts I
5.
De Open Projectmanager….. En nu?
Na een dag van lezingen, workshops en games over de Open Projectmanager is het tijd voor een open discussie gericht op de volgende stap. Hoe interpreteren we nu de Open Projectmanager? En waar zien we de eerste uitdagingen die we moeten aangaan? In deze interactieve sessie daagt IPMA-NL u uit om uw ervaring te delen en wensen kenbaar te maken.
Robbert van Alen, Bestuurslid Leden & Interessegroepen, IPMA-NL

 jeske_eenink_spreker_projectmanagementparade Experts II
5. Humor fun en play; je persoonlijke toolkit voor innovatie
Het maakt niet uit hoe briljant je strategie of hoe mooi je visie is, niets kan worden gerealiseerd als het niet wordt ondersteund door je organisatiecultuur. Organisaties hebben een cultuur nodig waar mensen durven te experimenteren en te spelen, zich vrij voelen om samen te werken, en plezier hebben! Tijdens deze interactieve lezing krijg je tips en tricks die je direct kan gebruiken voor je eigen werksituatie.
Jeske Eenink, Innovation Coach en Business Developer, Chief Humor Officer

 peter_van_den_dries_spreker_projectmanagementparade Serious Games I
5. Triviantspel Gespreksvoering™ Open Projectmanagement
Resultaatgericht werken in projecten is belangrijk. Soms schiet de Plan-Do-Check-Act benadering echter tekort. Dan kan een open gespreksvoering helpen. Het is zelfs de basis voor succes in elk project. Het Triviantspel Gespreksvoering™ is een trainingsmodel met als doel om jouw gespreksvoering opener en beter te laten verlopen. We onderscheiden in het spel zes doelgroepen: Het individu, de klant, je opponent, werkgever/werknemer, het managementteam en het publiek. Neem deel aan ons unieke spel ervaar de waarde van ‘het open gesprek’ als instrument.
Peter van den Dries, Directeur en Projectmanager, Casumar Business Education Games

Serious Games II
5. Deel 2: LEGO® SERIOUS PLAY® voor Projectmanagers

 Christoph_Johann_Stettina_spreker_projectmanagementparade Research-DNRG
5. Agile Portfolio Management Game
Agile project management methods revolutionized the way how software projects are executed and organized. As a possible perspective, project portfolio management enables agility outside of individual projects through a global view on resources and their distribution across projects. In this session you will learn about prioritizing projects and requests, how to start defining your organization’s Portfolio Scoring Model, and about the political dimensions of portfolio management.
Gezien de interactie geldt een maximum van 16 deelnemers.
Christoph Johann Stettina en Jap Appelman, Research and Innovation, Leiden University

 bert_van_der_hooft_spreker_projectmanagementparade Open Theater
5. Waardecreatie in Projecten en Programma’s
Business Modellering voor projecten en programma’s helpt om de Business Case fundament te geven. Velen kennen al de Business Modellering volgens Osterwalder, maar gebruiken te weinig de waardepropositie. Dit is een uitstekend hulpmiddel om de Business Case en de Benefits vast te stellen. In deze sessie maakt u kennis met het vormgeven van de waardepropositie. Met de principes van Waardecreatie en een instrument (strategyzer) om dat te ondersteunen. U krijgt een indruk wat het is en hoe u het in uw praktijk in co-creatie kan toepassen. Na afloop krijgt u de mogelijkheid om online met het instrument te oefenen.
Bert van der Hooft, Programmamanager MBA, Rotterdam Business School

16.30 – 17.00

KEYNOTE


ricardo_vargas_spreker_projectmanagementparade Future proof Project Management in development context
TBA
Ricardo Viana Vargas, Director Project Management Practice, United Nations Project for Office Services (UNOPS)